Magazine

Boeken - december 2012

De ondernemende professional - Internal auditing; een managementkundige benadering - Sleeping with your smartphone - Waardenloos.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 12, 2012

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

De ondernemende professional

Als we accountants als professionele dienstverleners bekijken - en dat geldt waarschijnlijk voornamelijk voor openbaar accountants groot en klein, en accountants in business in de verschillende soorten en maten - dan bevat deze publicatie wel enkele handige tips. De auteurs gaan ervan uit dat een bepaalde vorm van ondernemerschap voor de kennisintensieve zakelijke dienstverlener niet alleen gewenst is maar ook noodzakelijk. Dit strekt zich uit tot de gebieden van acquisitie, relatiemanagement, marketing en waardecreatie die elk een apart hoofdstuk krijgen. Met als uiteindelijk doel om toegevoegde waarde te creëren voor klanten. En in het geval van accountants mogen we er altijd nog een schepje bovenop doen; waarde voor het maatschappelijk verkeer.

Frank Kwakman en Cris Zomerdijk, De ondernemende professional - waarde creëren in een veranderende markt, Van Duuren Management BV 2012, ISBN 9789089650474

Internal auditing - een managementkundige benadering

Inmiddels toe aan een vijfde druk, waarbij door beide auteurs dit kloeke internal auditing-boek geheel up-to-date is gebracht. In vergelijking met de versie uit 2008 zijn onder andere de laatste ontwikkelingen op het gebied van governance verwerkt. Nieuwe hoofdstukken gaan over ‘bijzondere auditvormen’ en ‘public auditing’. De managementkundige benadering uit de ondertitel manifesteert zich in de invalshoek die door de auteurs wordt gebruikt om de diverse onderwerpen te benaderen: internal auditing wordt hierbij gezien als een tool of management. Zware kost denkt u misschien? In elk geval niet voor de geïnteresseerde, waarbij de auteurs zich niet alleen richten op internal auditors zelf, maar ook op toezichthouders, commissarissen en bestuurders.

Drs. A.J.G. Driessen RO CIA en A. Molenkamp RO, Internal auditing - een managementkundige benadering, Kluwer 2012, ISBN 9789013108484

Sleeping with your smartphone

Alle mobiele technologie zou het leven gemakkelijker moeten maken, maar de werkelijkheid is maar al te vaak anders. Altijd maar bereikbaar zijn is reuze handig maar geen wonder dat een Blackberry vaak een crackberry wordt genoemd. En ondertussen vliegen de apps je om de oren om op elk moment, waar dan ook, het laatste nieuws bij te houden. Hoe kunnen we dit alles beheersbaar krijgen? Leslie Perlow - verbonden aan Harvard Business School - heeft er een fris boek over geschreven waarin ze zonder meer erkend dat alle moderne communicatie - vooral de smartphones - veel toegevoegde waarde kunnen bieden om te werken. Maar overkill schaadt. Perlow beschrijft haar experimenten met een groep management consultants van BCG en noemt haar methode (ze blijft wel een Harvard professor natuurlijk) ‘PTO’: Predictable Time O . Kort samengevat: hoe blijf je optimaal connected met je werk én je privéleven? Door op gezette tijden bewust te disconnecten. Klinkt prima. Ik zou zeggen; spread the word.

Leslie Perlow, Sleeping with your Smartphone - how to break the 24/7 habit and change the way you work, Harvard Business Review Press 2012, ISBN 9781422144046

Waardenloos 

‘Mensen zijn roofdieren zonder een speciek geweten of aantoonbare moraliteit, zeker als het om geld gaat’ (pagina 13). Zo, die zit. Georg Möller is vele jaren werkzaam geweest in de top van de financiële wereld in verschillende posities en kan met recht als ervaringsdeskundige worden gezien. Hij heeft nu een boek geschreven over ethiek in de financiële wereld. Möller verkondigt hierin zijn mening. En die liegt er niet om. Met veel voorbeelden van de laatste jaren - onder andere DSB Bank, Parmalat, maar ook de beursgangen van World Online en Facebook - beschrijft Möller de zeer scheefstaande mores in het financiële wereldje. Maar het is niet alleen kommer en kwel. Möller presenteert bijvoorbeeld ook enkele inzichten hoe een organisatie integer te maken is. Een aanrader dus, zeker omdat in de epiloog ook de inzichten van de politiek filosoof John Rawls nog even langskomen. Goed zo.

Georg Möller, Waardenloos - ‘banking on ethics’, Barnyard Publishers 2012, ISBN 9789079922291

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.