Magazine

Boeken - juli/augustus 2014

Enkele reis Holten naar OAD - Governance in health - Windhandel.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 7/8, 2014

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

Enkele reis Holten naar OAD

'Het Oad-drama belooft nu al een klassieker te worden op de Nederlandse managementopleidingen.' Aldus FD-journalist Job Woudt in de inleiding van deze speciale FD-uitgave (gebundeld bij de zaterdagkrant van 26 april 2014) waarin hij kort en krachtig de opkomst en ondergang van Oad beschrijft. Met speciale aandacht voor de pro's en contra's van familiebedrijven kan de Oad-case inderdaad voor wat verfijning zorgen bij de inrichting van bedrijven met een familie aan het hoofd. Bijvoorbeeld in de sfeer van governance en intern toezicht. Dat was bij Oad toch nog iets te 'familiaal' geregeld. In elk geval is dit een smakelijk tussendoortje; uw recensent had de 82 pagina's in vijf kwartiertjes uit (inclusief een korte snackpauze, want tsja, het gaat wel over een tour operator toch?).

Job Woudt, Enkele reis Holten - opkomst en ondergang van familiebedrijf Oad, Het Financieele Dagblad 2014

Governance in health

De jaarlijkse congresbundel van de NBA en de Dutch Caribbean Accountants Association (DCAA) is weer gearriveerd. Op 7 en 8 november 2013 werd het jaarcongres gehouden rondom het onderwerp 'Governance in health', hetgeen bijdragen oplevert van diverse sprekers over onder andere good governance in de zorg en ziekenhuizen in het Caraïbisch gebied, de rol van integrated reporting in het zorgstelsel van Aruba, de rol van de Inspectie Gezondsheidszorg, en het elektronisch patiëntendossier (EPD). Zoals gebruikelijk is de publicatie in een handzaam formaat gegoten en voorzien van een foto-impressie van diverse deelnemers en sprekers.

Peter Bongers, Richard Jankie en Willem Verhoog (red.), Governance in health - een congresbundel, NBA juni 2014, ISBN 9789075103786

Windhandel

Opkomst en ondergang van Econcern, het lijkt een case study te zijn van hoe het vooral niet moet: hemelbestormend topmanagement, irreële toekomstverwachtingen en een uitermate slordige financiële administratie. Na lezing van beide boeken over SNS Reaal (zie Accountant van april 2014) klinkt dit allemaal - helaas - zeer bekend.

In het eerste gedeelte van het boek ontrafelen de auteurs met vlotte pen de businessmodellen van Econcern. Financial engineering op z'n best, met de gebruikelijke verkenningstochten langs de randen van wet- en regelgeving. Plus een zeer royaal gebruik van de groene energiesubsidies vanuit politiek Den Haag. Ook de enigszins naïeve opstelling van diverse aandeelhouders wordt kritisch uit de doeken gedaan. 'Groen' was hot nietwaar? Eikelenboom en Schrijver plaatsen in dit licht de nodige kritische kanttekeningen bij de positie van de Rabobank: aandeelhouder, leningverstrekker, observer en lid van de raad van commissarissen. Dat is wel een zeer uitgebreide verzameling van petten. Echt vermakelijk wordt het als beschreven wordt hoe ex-AVRO coryfee Karel ("Heren, heren") van de Graaff voor een aanzienlijk bedrag wordt ingehuurd om de corporate communications van Econcern in de turbostand te zetten, inclusief een alleraardigste 'dreigbrief' aan het FD als Econcern geen FD Gazelle wint in 2007. Vervolgens wordt er in 2008 - wederom voor een aanzienlijk bedrag - een Deens bedrijf ingehuurd om het totale merk te rebranden, en vindt er een bedrijfsfeest plaats op Malta waar 1.200 medewerkers heen worden gevlogen.

Deze gekkigheid blijkt achteraf ook het laatste hoogtepunt te zijn geweest, want vervolgens begint de neergang. Zo gaat de kersverse cfo (van KPMG afkomstig) de administratie eens een deugdelijke grondslag geven waarbij hij van de ene verbazing in de andere valt. Drastische herwaarderingen van omzetcijfers en winstverwachtingen zijn het gevolg. Overigens: de cfo werd pas in 2008 aangesteld, daarvoor was er simpelweg geen dedicated financieel directeur. Uiteindelijk is er geen bank of geldschieter meer te vinden die nog in de duurzame sprookjes van Econcern wil investeren en valt in juni 2009 het doek. En lest best: de auteurs zijn ook niet mals over Econcerns 'huisaccountant' PwC. In hun woorden hebben er nogal wat discutabele waarderingsmethoden plaatsgevonden. Dit is eveneens de mening van de curatoren die in 2013 ook daadwerkelijk een tuchtklacht tegen twee PwC accountants hebben ingediend.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Concluderend valt dit boek echt in de categorie 'ter leringh ende vermaeck'. Bijzonder leerzaam en bijzonder smakelijk.

Siem Eikelenboom en Jorinde Schrijver, Windhandel - de ontmaskering van groene hoogvlieger Econcern, Uitgeverij Business Contact 2014, ISBN 9789047099284

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.