Magazine

Boeken - april 2007

Opvolging in familiebedrijven - Commissaris op bestuurdersstoel - Twee fraudeboeken in één.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 8, 2007

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Opvolging in familiebedrijven

Dat de vergrijzing leidt tot een golf aan over te nemen familiebedrijven, is bekend. Bekend is ook dat ongeveer dertig procent van deze overnames mislukt. “Waar bij de verkoop accountants, juristen en fiscalisten in de rij stonden om de overname te begeleiden, werd het na de overname stil om ons heen”, typeert Van Deudekom de gebruikelijke situatie, op basis van haar eigen ervaring als opvolger. Veel publicaties over dit onderwerp richten zich dan ook vooral op de mislukkingen. Toch is dit boek geen klaagzang op wat er allemaal mis kan gaan. De auteurs kiezen bewust voor de zeventig procent bedrijven waar de overname wel lukt. Wat doen deze opvolgers, hoe hebben ze zich voorbereid, hoe gaan ze om met de vorige eigenaren? Allemaal zeer praktische en cruciale factoren. Dit alles mede aan de hand van de concrete ervaringen van (soms bekende) ondernemers als Peer Swinkels (Bavaria) en Reynier van Bommel (van de Van Bommel-schoenen).

Zit het in de familie? Opvolgers in het familiebedrijf, Lonneke van Rees & Claudia van Deudekom, Scriptum, ISBN 90 5594 485 8

Commissaris op bestuurdersstoel

Wat is de rol van commissarissen tijdens grote veranderingen bij de onderneming waar ze toezicht houden? Tijdens zulke omvangrijke operaties is er sprake van rolvervaging tussen commissarissen en bestuurders, concludeert organisatieadviseur en wetenschapper Stefan Peij in dit boek. Dit op grond van casestudies bij NS en Wolters Kluwer en een aantal gesprekken met topcommissarissen. Het boek is de handelsuitgave van zijn proefschrift, met de daar onvermijdelijk bij behorende doorwrochte aanpak en uitwerking. Toch benadrukt Peij dat het boek uitdrukkelijk ook is bedoeld voor anderen dan wetenschappers en studenten, met name ook commissarissen en bestuurders in de praktijk. Een hoofdconclusie is dat succesvolle samenwerking tussen beide functionarissen goed mogelijk is en vraagt om ‘subtiele vormen van bijsturing’. Het formele instrumentarium van commissarissen behoeft geen aanpassing, de nadruk moet liggen op verdere ontwikkeling van zijn vaardigheden.

Commissaris op de bestuurdersstoel, dr. Stefan C. Peij, Van Gorcum, ISBN 90-232-4139-8

Twee fraudeboeken in één

Bedrijfsbestuurders staan onder grote druk van stakeholders om te zorgen dat fraude en corruptie binnen de organisatie worden voorkomen. Steeds grotere druk zelfs, zoals ook accountants weten. Eigenlijk druk van ‘het publiek’ als geheel. Als reactie krijgt het showen dat aan alle regels is voldaan, en dat mooie principes hoog in het vaandel worden gevoerd, nogal eens de overhand boven het daadwerkelijk aanpakken van het probleem zelf. Fraude en corruptie blijven voor veel ondernemingen een stevige bron van risico. Iyer en Samociuk, oprichters van de Hibis Group consultantsfirma, reiken in dit boek de instrumenten aan voor een effectief anti-fraude en corruptieprogramma. Opvallend is dat dit eigenlijk twee boeken in één zijn. Wie het boek omkeert en aan de andere kant begint, treft een als corporate thriller geschreven, realistisch aandoend verhaal over hoe een fraude zich kan ontwikkelen en welke signalen daar over kunnen worden opgepikt.

Fraud and Corruption, Nigel Iyer en Martin Samociuk, Gower, ISBN 10: 0566089999

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.