Magazine

Nieuws

Groot, groter, grootst - ‘Mvo loont’ - Michael Jackson klaagt accountants aan - Nationale IFRS-‘tradities’ - Young Professionals goes Caribbean - Accountants in de trein? - Commissaris steeds vaker buitenlander - Besparen met elektronisch factureren.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2007

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Groot, groter, grootst

International Accounting Bulletin heeft de omzetten van internationale accountantskantoren weer eens naast en onder elkaar gezet. PricewaterhouseCoopers is wereldwijd nog steeds de grootste met 22 miljard dollar omzet, gevolgd door Deloitte, Ernst & Young en KPMG, met respectievelijk twintig, 18,4 en 16,9 miljard. Ondanks de groei van enkele mid tier-kantoren, is het gat met de big four nog steeds immens. De omzet van nummer vijf, BDO (3,9 miljard), bedraagt nog geen kwart van die van KPMG.

‘Mvo loont’

Bedrijven en organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen, zijn beter in staat te innoveren en leveren betere prestaties. Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit Twente. Bij organisaties die behalve voor financiële aspecten ook oog en oor hebben voor sociale en ecologische onderwerpen staat in plaats van het maken van winst het ‘creëren van waarde’ voorop. Deze bedrijven zien eerder innovatiekansen en verbeteren daardoor hun organisatie-performance, concludeert onderzoekster Toos Hofstede na analyse van de mate waarin zes bedrijven (waaronder Interpolis, Gulpener en InterfaceFlor) maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun strategie doorvoeren. Organisaties die het meest open staan voor hun omgeving zien eerder innovatiekansen, spelen sneller in op marktkansen en verkleinen de risico’s. Bovendien houden zowel de werknemers als externe stakeholders tevreden (zie ook pagina 22).

Michael Jackson klaagt accountants aan

Michael Jackson klaagt zijn voormalige accountants aan. De King Of Pop beweert dat accountantkantoor Bernstein, Fox, Whitman, Goldman & Sloan zich elk jaar twee miljoen euro beloning toeëigende, maar niet zijn rekeningen betaalde. De 48-jarige Jackson huurde de firma in Los Angeles in 2003 in om zijn administratie te doen en belastingen af te handelen. In de rechtszaak vraagt de excentrieke zanger nu een specificatie van het bedrag dat het kantoor voor zijn diensten incasseerde. Hij klaagt ze aan wegens nalatigheid en het schenden van vertrouwen. Het accountantskantoor zou namens Jackson zonder toestemming contracten hebben afgesloten, en hem niet goed op de hoogte hebben gehouden van zijn financiële stand van zaken. Verder heeft het kantoor volgens de zanger zonder zijn toestemming anderen ingehuurd om zijn papieren te bekijken.

Insiders zien deze stap als een wanhoopspoging van Jackson om aan een naderend faillissement te ontsnappen. Michael leeft op grote voet en heeft de afgelopen jaren bovendien miljoenen moeten spenderen aan juridische kosten, terwijl zijn plaatverkoop voor een groot deel instortte.

Exit Sarbanes en Oxley

Hun erfenis, de Sarbanes-Oxley Act uit 2002, is nog springlevend en zal de gemoederen nog wel even blijven bezighouden. Maar zelf hebben senator Paul S. Sarbanes and representative Michael G. Oxley hun werk vaarwel gezegd. Na respectievelijk dertig en 26 jaar dienst als volksvertegenwoordiger, hebben ze zich na de Amerikaanse congresverkiezingen beiden teruggetrokken uit de actieve politiek.

Nationale IFRS-‘tradities’

Veel ondernemingen zetten onder IFRS zoveel mogelijk de oude nationale verslaggevingstradities voort. Goede internationale vergelijkingen tussen bedrijven in dezelfde branche zijn daardoor nauwelijks goed mogelijk. Dit blijkt uit onderzoek door KPMG van tweehonderd bedrijven in zestien landen. Volgens Mark Vaessen, partner bij KPMG’s Department of Professional Practice, vertonen “de cijfers van een Nederlandse supermarktketen en een Nederlands farmaceutisch bedrijf op dit moment meer overeenkomsten dan bijvoorbeeld die van een Nederlandse en een Spaanse supermarktketen”.

Nationaal Accountantscongres 2007

Samenvallend met de Nationale Carrièrebeurs wordt op 9 en 10 maart 2007 het vierde Nationaal Accountantscongres georganiseerd. Dit congres richt zich vooral op hbo- en wo-bedrijfse conomie- en accountancystudenten in de laatste fase van hun studie, maar ook op accountants met meer jaren werkervaring. De organisatie ligt in handen van Memory Productions Events, dat bij het vaststellen van de thema’s samenwerkt met NIVRA (ook NIVRA Young Professionals), NOvAA, SRA en VAS. De workshops zijn op de vrijdag van 10.30-15.30 uur en op zaterdag van 11.30-15.00 uur. De thema’s dit jaar:

  • De mkb-adviseur, een veelzijdig vak! Drie mkb-accountants uit verschillende hoeken van het land vertellen over hun werk.
  • Netwerken? Het is net werken! Effectief netwerken is interessante mensen ontmoeten, contacten leggen, op tijd afscheid van ze nemen en vervolgacties afspreken.
  • Rara, wat doet een RA?… Aha, dat doet een AA! Werkt de RA alleen voor de multinational en de AA alleen voor het mkb?
  • Een carrière binnen de accountancy: zijn hardlopers ook doodlopers? Waar ga je aan de slag? Bij een kleiner accountantskantoor krijg je mogelijk eerder een grote en veelzijdige klus op je bureau. Maar het carrièreperspectief bij een groot kantoor klinkt misschien beter.
  • Worden we geregeerd door de regeltjes? Toezicht door AFM, nieuwe beroepsregels, stapels nieuwe verplichtingen. ‘Zero tolerance’? Mag een accountant nog een goedbedoeld advies geven?
  • Van ‘up or out’ naar een parttime carrière Parttimen is opeens bespreekbaar en hoeft je carrière niet langer in de weg te staan. Is de harde aanpak echt ingeruild voor flexibiliteit?
  • Import en export van accountants Een jaar in New York of naar Londen? Wat levert het op? En zit er na terugkeer een goed opgeleide accountant uit Polen of India op jouw stoel?

Het Nationaal Accountantscongres is voor de genoemde doelgroep gratis, na (voor)registratie op www.accountantscongres.nl. Anderen betalen € 10.

Deloitte wil psychologen

Deloitte wil psychologen in dienst nemen. Dat meldde bestuursvoorzitter Roger Dassen begin januari in het Financieele Dagblad. Dit niet alleen vanwege de overspannen arbeidsmarkt voor bedrijfseconomisch opgeleide krachten, maar ook om inhoudelijke redenen. Externe accountants moeten managers en commissarissen ondervragen over mogelijke fraude en Dassen denkt dat psychologen hierin “subtieler en effectiever” zullen zijn dan de meeste accountants. Een onstuitbare toevloed van psychologen verwacht hij overigens niet onmiddellijk. “Ze zullen niet allemaal willen en ze zijn niet allemaal geschikt voor dit werk.”

Tevreden Britten, maar toch...

Ruim driekwart (77 procent) van de Britse accountants en andere financiële professionals is gelukkig in zijn werk. Volgens het jongste salaris-survey van Accountancy Age en Robert Half Finance & Accounting ziet ruim tweederde (69 procent) zijn werk als bron van persoonlijke ontplooiing. Een luttele negen procent beschouwt zijn baan als ‘zinloos’.

Ondanks deze algemene tevredenheid zegt bijna de helft van de 3,142 respondenten ‘ongelukkig’ te zijn met zijn salaris. Mark Freebairn van executive search firma Odgers Ray & Berndtson relativeert dit cijfer tegenover Accountancy Age enigszins: “If you asked any group of people if they were happy with their salary, I’d be surprised if half of them said ‘yes’. However it’s a disappointing figure.”

Britse salarissen in de sector vertonen nog steeds een stijgende lijn, maar toch is het beeld gemend. Het laatste halfjaar gingen de financieel directeuren er gemiddeld met £ 5.000 op vooruit en ook de belastingspecialisten doen het nog steeds goed. Maar het salaris van accountants (hier: boekhouders) en auditors daalde opvallenderwijs met circa £ 2.000, ondanks de krapte op deze arbeidsmarkt.

Interessant is ook dat zodra de persoonlijke belangen in het geding zijn, het hemd ook bij financiële professionals nader blijkt dan de rok. Niet minder dan 94 procent vindt dat werkgevers geen accountants uit het buitenland moeten halen.

Omzet KPMG NL groeit

De omzet van KPMG Nederland steeg het afgelopen boekjaar (30 september 2006) met 5,4 procent tot 634 miljoen euro. Audit groeide met 3,4 procent, naar 307 miljoen, advisory boekte een stijging van 8,4 procent naar 177 miljoen, en de omzet van belastingadviespraktijk KPMG Meijburg & Co groeide met zes procent naar 150 miljoen euro. De gemiddelde omzet per persoon steeg met drie procent tot 160.000 euro.

KPMG International groeit harder

De omzet van het mondiale netwerk van KPMG steeg met 9,6 procent naar $ 16.9 miljard. De grootste stijging werd gerealiseerd in de Asia Pacific regio met 13,7 procent, gevolgd door Europa, Midden-Oosten en Afrika met 12,4 procent. De omzetgroei in Amerika bedroeg 4,3 procent. De sterkste stijging deed zich voor bij advisory (12,9 procent) gevolgd door audit (8,9 procent) en tax (6,4 procent).

Young Professionals goes Caribbean

NIVRA Young Professionals is nu ook in tropische sferen vertegenwoordigd. Sinds kort is er de NYP DC (Dutch Caribean). Zes jonge (aankomend) registeraccountants op de Nederlandse Antillen en Aruba namen het initiatief tot de oprichting. De totale doelgroep op de eilanden - studenten die (bijna) bezig zijn met hun praktijkstage en accountants die net RA zijn geworden (tot drie jaar) - omvat circa 120 potentiële leden. Veertig hebben zich inmiddels aangemeld. Het bestuur bestaat uit Erik van Engelen (PwC), Menno Lutz (KPMG), Francis Nissa (Deloitte), Raylon Matteeuw (Ernst & Young), Harco Fleurke (De Paus & Vesseur) en Renata Sandriman (SOAB).

NYP DC gaat seminars en lezingen organiseren en wil in samenwerking met de VERA cursussen opzetten. Verder gaat de vereniging op middelbare scholen, hogescholen en universiteiten voorlichting geven over het accountantsberoep. Het initiatief bestuur heeft inmiddels de plaatselijke krant Amigoe gehaald.

NIVRA Young Professionals heeft nu in totaal 652 leden.

Accountants in de trein?

Deloitte en PricewaterhouseCoopers proberen hun medewerkers sinds kort de trein in te krijgen. Daartoe hebben ze kwistig NS Business Cards uitgedeeld onder hun personeel. PwC heeft alle 2.700 autoleaserijders zo’n treinkaart gegeven. Houders van de NS Business Card kunnen telefonisch of online een treinreis of taxirit boeken en betalen. Daarnaast betalen ze met deze kaart de treintaxi en kunnen ze gebruik maken van de speciale Q-Park parkeerplaatsen. PwC is tevreden over het gebruik van de zakelijke treinkaart, vertelt woordvoerder Koen Jonker. “Sinds oktober hebben 272 kaarthouders zo’n duizend treinreizen geboekt. Er zit een duidelijke stijgende lijn in, goed voorbeeld doet ten slotte volgen.”

De NS Business Card past in een reeks van maatregelen van PwC om de CO2-uitstoot te beperken. Zo krijgt een medewerker aan het eind van het jaar een bonus als het gemiddelde brandstofverbruik lager is dan het normverbruik. Is het hoger, dan moet de medewerker bijbetalen.

Deloitte heeft zich voorlopig beperkt tot een experiment met de NS Business Card onder een kleine tien procent van de medewerkers. De proef is begin dit jaar afgerond maar nog niet geëvalueerd. Pas bij gebleken nut gaat Deloitte de kaart organisatiebreed inzetten, aldus woordvoerster Alexandra Blikman. “Om hen zo meer flexibiliteit te bieden op het gebied van mobiliteit en tevens autokilometers te vervangen voor milieuvriendelijke treinkilometers.” Deloitte ziet de zakelijke treinkaart ook als een verrijking van het arbeidsvoorwaardenpakket. (HV)

‘Brussel wil fort van controleregels’

In reactie op kritiek vanuit Europese Commissie - en in het verlengde daarvan het ministerie van Economische Zaken - op de gebrekkige controle van de besteding van Europese subsidies voor regionale ontwikkeling, hebben provinciebestuurders zich beklaagd over de ‘veel te strenge’ Brusselse controleregels op dat gebied. Brussel spreekt van een “ernstige tekortkomingen van systematische aard in de controlesystemen”, maar in het Financieele Dagblad stelt de Limburgse CDA-gedeputeerde Martin Eurlings: “Wij bouwen een fort van regels. Dat werkt verstikkend.” Tussen goed en overdreven controleren zit volgens hem een wereld van verschil. “Blijkbaar zijn accountantsverklaringen niet voldoende.” Zijn Groningse collega Hans Gerritsen (PvdA): “Het kan voorkomen dat we zes accountants hetzelfde project laten controleren.” Zie ook ‘de Accountant’ november 2006, pagina 11 en 42.

Top-10 bizar dataverlies

Ontrack Data Recovery, wereldwijd expert in dataherstel, publiceerde onlangs zijn jaarlijkse top tien van vreemde computerrampen:

  1. Oude sokken Een klant stuurde zijn harde schijf naar Ontrack voor het terughalen van zijn data, maar verergerde het probleem door deze te verpakken in onvoldoende beschermende oude sokken.
  2. Ingevet Een hoogleraar verhielp het piepende geluid uit zijn computer door een smeermiddel in de harde schijf te spuiten. Het geluid verdween, de schijf werd onbruikbaar.
  3. Snorkel Snorkelfoto’s van Barbados verdwenen door een niet-waterdichte digitale camera.
  4. Tien keer Een man formatteerde zijn harde schijf tien keer, en realiseerde zich pas daarna dat er nog waardevolle informatie op had gestaan.
  5. Overreden Een laptop werd overreden door een ‘vliegveld-voertuig’ en een rugzak met diverse harde schijven door een vrachtwagen.
  6. Banaan Iemand liet een oude banaan op zijn externe harde schijf liggen. De lekkende inhoud vernielde het elektronische circuit.
  7. Bluswater Bluswater bij een brand in een Engelse universiteit beschadigde alle computers.
  8. Cabaretier De Britse cabaretier Dom Joly liet zijn laptop vallen en beschadigde zijn harde schijf met ruim vijfduizend foto’s, zesduizend liedjes, een half boek in wording en al zijn oude krantencolumns.
  9. Shampoo Een vliegtuigpassagier pakte zijn laptop in bij zijn toiletspullen. Lekkende shampoo vernielde de harde schijf in de laptop.
  10. Helikopter Werknemers van een telecombedrijf lieten tijdens het werk in Monaco een laptop uit een helikopter vallen.

Recordaantal vacatures

Het aantal vacatures is in 2006 naar recordhoogte gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt, op basis van driehonderd Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van bedrijfswebsites. De index steeg in december met zeven punten naar een nieuwe piek van 180, 64 punten hoger dan twaalf maanden eerder. De snelst groeiende sectoren van 2006 waren transport & logistiek (+122 punten), administratieve dienstverlening (+103), horeca (+93) en financiële dienstverlening (+92). In december was de groei het grootst in de administratieve dienstverlening (+17).

Commissaris steeds vaker buitenlander

Grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland trekken steeds meer buitenlanders aan voor hun raad van commissarissen. In 2006 benoemden zij 22 buitenlanders en veertien Nederlanders tot commissaris. Bij iets kleinere beursgenoteerde bedrijven is een op de drie nieuwe commissarissen een buitenlander. Dat blijkt uit een inventarisatie door NRC Handelsblad. De raden van commissarissen van de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven bestaan nu voor bijna 45 procent uit buitenlanders.

Doorbreking van het old boys network was een doelstelling van de code Tabaksblat. Dat lijkt wat internationalisering betreft dus enigszins op gang te komen. Ook voor vrouwen was 2006 een topjaar. Een op de vijf benoemingen bij AEX-fondsen was een vrouw, zestien van de in totaal 29 vrouwen bij AEX- en Midkapfondsen zijn in 2006 toegetreden. Babyvoedingsproducent Numico benoemde dit jaar twee vrouwen. Maar het merendeel van de benoemingen betreft nog steeds mannen, vaak ouder dan zestig jaar. Het totale aantal vrouwen blijft laag. Opmerkelijke uitzondering is Ahold. De raad van commissarissen telt daar vier vrouwen en drie mannen. Puur toeval, verzekert president-commissaris René Dahan in NRC: “Wij hebben nooit op ons wensenlijstje gezet dat een kandidaat een vrouw moest zijn. Wij willen gewoon de beste commissarissen.”

Dikke advocaten (m)

Zijn accountants dik? Op het oog niet dikker dan andere burgers, maar een gefundeerde uitspraak zou meer onderzoek vergen. Over Nederlandse advocaten is sinds kort meer bekend. Bijna de helft (45 procent) van de mannelijke advocaten is te zwaar, tegenover slechts twaalf procent van de vrouwelijke confrères. Dat blijkt uit een enquête door advocatie.nl, dat 1.345 advocaten zo ver kreeg om hun lengte, gewicht en geslacht in te vullen, waaruit vervolgens hun Body Mass Index (BMI) werd berekend. Ogenschijnlijk een trivialiteit, maar vanuit een oogpunt van volksgezondheid en arbeidsmarkt toch interessante informatie.

Grappenmakers zijn er bij anoniem webonderzoek natuurlijk altijd. Een man becommentarieerde de conclusie na zijn ‘voor de gein’ ingevulde fictieve maten, 1,84 meter en 57 kilo. “U bent ietwat te licht. Ietwat te licht? Ongezond graatmager!”

Besparen met elektronisch factureren

Bijna driekwart (zeventig procent) van de grotere bedrijven verwerkt inkomende facturen nog met de hand. Een kwart (23 procent) verwacht echter binnen een jaar over te stappen op digitalisering van de inkomende facturenstroom. Een derde (35 procent) kijkt niet naar die mogelijkheid. Dat blijkt uit de Procurement Survey van inkoopadviesbureau INSINC onder bijna honderd bedrijven, ziekenhuizen en overheidsinstanties met meer dan vijfhonderd medewerkers.

De bedrijven die inkomende facturen wel digitaal afhandelen, doen dat vanwege kostenbesparing en snelheidswinst. De helft scant papieren facturen, eenderde laat zich elektronisch factureren (bijvoorbeeld door middel van Electronic Data Interchange, EDI) en een enkel bedrijf doet aan reverse billing, het zelf elektronisch versturen van inkoopfacturen aan de leverancier.

Alex Couperus, managing partner van INSINC. “Het Platform Elektronisch Factureren raamt de mogelijke besparingen op zeshonderd miljoen euro per jaar. XBLR kan een versnelling teweeg brengen.” Automatiseerder LogicaCMG berekende onlangs een potentiële kostenbesparing van tachtig procent. En PricewaterhouseCoopers becijferde dat elektronische facturatie rendabel wordt boven een drempel van vijftigduizend facturen per jaar. Daarna stijgt de winst exponentieel.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.