Magazine

Boeken - januari/februari 2010

Auditing essentials - Compendium accountancy - De ondergang van Fortis - Adempauze voor leiders.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 1/2, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Auditing essentials

Idealiter te gebruiken met het Compendium Accountancy, bevat dit boekje in handig pocketformaat onder andere de antwoorden en uitwerkingen van alle vragen en praktijkcases uit deel 1A van het Compendium. Als zelfstandig werk is het te beschouwen als een korte en heldere introductie in de diverse accountantsregels en voorschriften. De populariteit bij veel studenten RA en AA laat zich raden. Brenda stikes again.

B. Westra, Auditing Essentials - Wet- en regelgeving voor accountants, Pentagan Publishing 2009, ISBN 9789075043389

Compendium accountancy

‘(…) de normale sterveling zoekt zich het rambam.’ De toon is meteen gezet in de inleiding van dit deel 1A van het Compendium Accountancy dat de actuele wet- en regelgeving (per 1 augustus 2009) voor RA's en AA's behandelt en - volgens Westra - veel overzichtelijker presenteert dan de officiële regels van de wetgever en het NIVRA en de NOvAA. In zestien hoofdstukken wordt alles rondom wettelijke controle, Dutch GAAP, IFRS, de PE-verplichting, de VGC, onafhankelijkheids- en kantoorvoorschriften, Wta, Bta, WRA en WAA, fraudemeldingen, en tucht- en klachtrecht op heldere wijze uiteengezet. Toegankelijker dan de reguliere teksten van de wet- en regelgeving? Ja, alleen al omdat Westra de bewuste keuze heeft gemaakt om de lezer consequent te tutoyeren. Plus een aantal check yourself questions aan het einde van elk hoofdstuk.

B. Westra, Compendium Accountancy - Deel 1A Wet- en regelgeving, Pentagan Publishing 2009, ISBN 9789075043372

De ondergang van Fortis

Net als enige maanden geleden het boek ‘Bankroet - hoe Fortis al zijn krediet verspeelde’ (zie ‘de Accountant’ september 2009) dat de verkoop en ontmanteling van Fortis beschreef door Belgische schrijvers is geschreven, is ook dit boek ‘De ondergang van Fortis’ door een Belg geschreven. En ook hier is op sommige momenten sprake van een wedstrijdje Holland - België. De auteur Thierry Debels wijst op enkele plekken naar De Nederlandsche Bank en haar zeer strenge behandeling van het dossier ‘overname ABN Amro’. En het optreden van Wouter Bos & Co. tijdens de spannende dagen in september en oktober 2008 wordt als een ‘raid op Fortis’ gekenschetst (pagina 121). Daarnaast behandelt Debels in korte hoofdstukken meer partijen die volgens de auteur allemaal gedeeltelijk een stuk van de schuld met zich meedragen; de toplui van Fortis waarvan in een staatje achterin hun vertrekpremies netjes worden genoemd, de analisten van wiens financiële deskundigheid Debels duidelijk geen hoge pet op heeft, de politici waarbij vooral de Belgische politici als een stel klungelende amateurs worden neergezet, de media die redelijk kritiekloos positieve stukken schrijven, en tot slot de aandeelhouders zelf waarbij Debels fijntjes memoreert dat zij toch zelf in 2007 zo enthousiast voor de overname van ABN Amro hadden gestemd.

Tevens wijst Debels op diverse plekken in het boek op de irrationele wijze waarop mensen (in dit geval bestuurders, analisten en aandeelhouders) financiële informatie verwerken.

Biedt dit boek nu ‘de waarheid over Fortis’ zoals de achterkant suggereert? Nee, daarvoor graaft Debels niet diep genoeg. Ook de ‘Tien tactische en strategische fouten van de top van Fortis’ in bijlage 1 hadden verder uitgewerkt kunnen worden dan de korte opsomming die ze nu zijn.

Thierry Debels, De ondergang van Fortis, Business Contact 2009, ISBN 97890470023

Adempauze voor leiders

‘Grote zaken zijn meestal tot stand gekomen tegen grote risico's.’ In deze drukke tijden kan het geen kwaad om af en toe iets gas terug te nemen. Of de crisis zich als een V of een W zal ontwikkelen, de oplopende werkloosheidscijfers, het is allemaal in een relativerend licht te beschouwen als elke leider volgens auteurs Donald Luce en Brian McDermott tien minuten per dag neemt om de spreuk van de dag uit dit boekje ter harte te nemen. Zweverig? Valt reuze mee. En de uitspraak hierboven over grote zaken en grote risico's is van Herodotus. Zou deze klassieke Griek ook ingezien hebben dat grote risico's soms voorkomen dat een grote zaak bereikt wordt? Food for thought dus, en dat is precies de bedoeling van dit boekje.

D. Luce en B. McDermott, Adempauze voor leiders - frisse ideeën om elke werkdag op koers te blijven, Business Contact, ISBN 9789047002178

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.