Magazine

Schade

Ik ben aangereden door een fietser. De fietser zal hier waarschijnlijk heel anders tegenaan kijken en roepen dat hij is aangereden door een auto. Feit is dat we op onaangename wijze met elkaar in contact zijn gekomen. Een ervaring die gelukkig beperkt is gebleven tot materiële schade. En tot een belangrijke levensles.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 6, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

ยป Download dit artikel in pdf

Ik ben bijna bij een afspraak. Het is nog een stukje binnendoor. Voor mij rijdt een bus. Als deze de eerste keer stopt, wacht ik keurig tot iedereen is uit- en ingestapt. Niet veel verder stopt de bus alweer. Deze keer besluit ik niet te wachten en rijd om de bus heen. Uiteraard let ik daarbij goed op eventueel tegemoetkomend verkeer. Waar ik geen rekening mee houd, is de mogelijkheid van fietsers die snel voor de bus langs willen. Net zoals dat andersom ook niet gebeurt.

Vanuit een ooghoek zie ik de fietser. Terwijl ik rem, hoor ik de klap. Als ik besef wat er is gebeurt stap ik snel uit de auto. Op de grond ligt de fietser te kermen. Gelukkig rijdt net een ambulance langs en wordt geconstateerd dat de schade beperkt zal blijven tot wat spierpijn.

Zo snel als het ongeval zelf gebeurt, zo lang duurt uiteindelijk de nasleep. De schade aan de fiets is snel bekend. De schade aan mijn auto ook. Het lijkt simpel. De wet is helder. Wie ook fout zit, de automobilist moet betalen. Ik rijd een leaseauto dus dat maakt het allemaal nog eenvoudiger. Denk ik althans. Een ingeschakelde expert is van mening dat de schade aan mijn auto is ontstaan door twee verschillende oorzaken. Omdat dit gezegd wordt door een expert, heb ik het nakijken. Dat ik erbij was en wellicht beter de situatie kan beoordelen, doet niet terzake.

Zou dat wellicht komen doordat ik accountant ben? Accountants krijgen immers wel vaker het verwijt dat ze erbij zijn, maar niet zien wat er gebeurt. Achteraf is het dan makkelijk om te constateren dat fouten zijn gemaakt. Voor een buitenstaander is het eenvoudig om aan te geven wat anders had gemoeten. Als keuzes gemaakt moeten worden, gebeurt dit soms onder druk. Deadlines moeten worden gehaald en door de snelheid waarmee de keuze wordt gemaakt, worden bepaalde risico's over het hoofd gezien.

Met de kennis van nu, had ik ook andere keuzes gemaakt bij het inhalen. Als ik gewoon wat sneller had gereden, had ik er nog net voor langs gekund.

Homme Idzerda

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.