Magazine

Boeken - november 2007

Traders, Guns & Money - Bestuur onder vuur - The cult of the amateur.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 3, 2007

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Traders, Guns & Money

In dit boek wordt de wereld van de derivatenhandel vakkundig van haar mystiek ontdaan door een insider die jarenlange ervaring heeft. De auteur beschrijft de vele complexe producten en geeft veel informatie over de effecten van derivaten op de financiële markten, en uiteraard omgekeerd; de soms vernietigende invloed van financiële en economische ontwikkelingen op de waarde van een derivatentransactie.

Met de blik van een insider wordt onder andere opkomst en ondergang van Long Term Capital Management beschreven die in 1998 bijna voor een wereldwijde crash zorgde. Op humoristische wijze wordt tevens geïllustreerd hoe handelaren met elkaar en een cliënt omgaan. Daarnaast zijn de beschrijvingen van verkoopmethoden soms ontluisterend. Een kleine waarschuwing is op zijn plaats; ondanks de heldere schrijfstijl kan het geen kwaad enige voorkennis (!) te hebben over de werking van financiële markten.

Een onthullend boek over de wereldwijde handel in derivaten.

Traders, Guns & Money, Satyajit Das, Prentice Hall Financial Times 2006, ISBN 978 0 273 70474 4

Bestuur onder vuur

Wie is er de baas in een bedrijf? Zijn het de aandeelhouders die het ondernemingskapitaal verschaffen, of is het de raad van bestuur die de dagelijkse operationele en strategische leiding in handen heeft? Dit boeiende en actuele corporate governance-vraagstuk wordt bekeken aan de hand van een beschrijving van de machtsstrijd om uitgeefconcern VNU die zich toespitste in 2005 en 2006.

Strikt genomen geven de auteurs niet zozeer antwoord op deze vraag, maar signaleren zij vooral het belang van goede communicatie tussen bestuur en aandeelhouders. En met soms pijnlijke precisie wordt aangegeven dat het hier bij VNU ernstig aan geschort heeft. Naast een feitelijke en soms ook onthullende beschrijving van de meningsverschillen geven de auteurs in het slothoofdstuk enkele aanbevelingen om de rechten en plichten van bestuurders en aandeelhouders beter in balans te brengen.

Bestuur onder vuur - De machtsstrijd om VNU, Bert van Dijk en Joost van Mierlo, Business Contact, Amsterdam 2007, ISBN 978 90 470 0052 5

The cult of the amateur

Het internet vergemakkelijkt diefstal, ontmoedigt nieuwe artistieke en kunstzinnige uitingen van muzikanten en auteurs, en heeft een nivellerend effect op onze algemene kennis. We worden met al onze participatie op Web 2.0 met z'n allen dommer! Dat is kortweg de stelling van Andrew Keen in dit verrassende boekje dat af en toe leest als een pamflet. Zijn analyses van alle activiteiten door goedbedoelende amateurs op internet snijden wel zeker hout en Keen brengt zijn visie krachtig en beargumenteerd naar voren. Op sommige momenten schetst hij echter wel een zeer zwart toekomstbeeld. In het slothoofdstuk roept de auteur op tot een herwaardering van de expert en zijn professionele kennis.

In ieder geval stof tot nadenken voor iedereen die gelooft in de onbegrensde mogelijkheden van Web 2.0.

The Cult of the Amateur, How Today's Internet is Killing Our Culture and Assaulting Our Economy, Andrew Keen, Nicholas Brealy Publishing, ISBN 978 1 85788 393 0

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.