Magazine

Vaktechnisch geweten van NBA

Peter Eimers en Carel Verdiesen, voorzitter en vicevoorzitter van het onlangs geïnstalleerde Adviescollege voor Beroepsreglementering, willen "faciliteren, níet frusteren". Impactanalyses vooraf worden belangrijk en aanpassing van de VGC aan de nieuwe IFAC Code of Ethics is een groot thema.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 11, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Lyda Westerink

Adviescollege voor Beroepsreglementering geïnstalleerd

De besturen van NOvAA en NIVRA hebben voor de nieuwe beroepsorganisatie NBA de voorbereiding en de regelgeving neergelegd bij het Adviescollege voor Beroepsreglementering. Het adviescollege vervangt de huidige CCR en Commissie Onafhankelijkheid van het NIVRA en de Commissie Vaktechniek van de NOvAA. Het bestuur kan de adviezen van het adviescollege niet zonder ruggespraak met het college naast zich neerleggen. Hiermee is het dus “het vaktechnisch geweten van de beroepsorganisatie”, zoals Eimers opmerkt.

Wat gaat het Adviescollege voor Beroepsreglementering doen?

Eimers: “Met het bestuur de strategische thema's voor de komende jaren vaststellen en die volgens een planning uitwerken. Verordeningen, Nadere Voorschriften, praktijkhandreikingen en andere uitingen komen tot stand via een zorgvuldig proces, waarbij impactanalyses heel belangrijk worden. We gaan stakeholders bewust vooraf consulteren. Dat wil niet zeggen dat wij alles doen wat men ons influistert, we zullen de belangen van de desbetreffende ledengroepen en externe ledengroepen wegen.”

Verdiesen: “Daarnaast gaan we accoun- tants helpen om de regels goed uit te voeren. Vooral door heel duidelijk te maken waarom bepaalde regels er zijn. De publiekrechtelijke achtergrond is niet iedereen even duidelijk: het is niet gratuit wat een accountant doet, daar horen plichten bij.”

Dat bleek onlangs ook weer uit het AFM-rapport.

Eimers: “De regelgeving in boekvorm uitdelen aan beroepsgenoten is nog niet voldoende, daarmee krijg je het niet tussen de oren.”

Verdiesen: “Uiteindelijk gaat het erom dat accountants inderdaad een wezen- lijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke rol die ze hebben en dat doe je samen: met stakeholders, accountants en beroepsorganisatie.”

Pluriform

Het negenkoppige adviescollege is pluriform samengesteld: zes openbaar accountants, waarvan vier werkzaam in het mkb en twee bij de big four, een accountant in business, een overheidsaccountant en een intern accountant. Zij vertegenwoordigen de hele beroepsgroep, zonder last of ruggespraak. “Je neemt dus wél je bagage mee”, zegt Eimers, “Maar in de afweging staat het collectief centraal.”

Wat is jullie agenda voor de komende periode?

Eimers: “Een groot thema is de noodzakelijke aanpassing van de VGC: IFAC heeft recentelijk de Code of Ethics aangepast. Deze is toegankelijker geschreven, maar er zijn ook aanscherpingen rond onafhankelijkheid. Wij nemen in principe de IFAC-regelgeving over, maar omdat we te maken hebben met Nederlandse regelgeving en stakeholders als de AFM en het ministerie van Financiën, kunnen er redenen zijn om daarvan af te wijken. De huidige VGC heeft nogal lang op zich laten wachten, in alle bekende dynamiek, en dat willen wij bij deze doorvertaling voorkomen. De impactanalyse moet duidelijk maken wat accountants en stakeholders, in dit geval wetgever en toezichthouders, van de aanpassing gaan merken.”

Hoger doel

Meer thema's?

Eimers: “We willen praktijkhandleidingen voor bijvoorbeeld de gevolgen van XBRL voor bankrapportages of voor hoe de accountant omgaat met convenantaangiften in het kader van horizontaal toezicht. Een ander thema is hoe je de gevoelde regeldruk draaglijker krijgt. De HRA komt volumineus over, maar als je afpelt wat in jouw praktijk op jou van toepassing is, dan valt het meestal nogal mee.”

Verdiesen: “Voor de samenstelpraktijk is de HRA redelijk beperkt, bijvoorbeeld.”Eimers: “En als openbaar accountant kijk je naar welke delen van de VGC van toepassing voor jóu zijn.”

Verdiesen: “Regelgeving moet niet worden ervaren als regeldruk. Dus moeten we, ik zei het al, uitleggen waarom regels er zijn.”

Eimers: “Een regel om de regel overleeft niet. Je moet altijd kunnen uitleggen wat het hogere doel is bij regelgeving. De Clarity-standaarden gaan ook uit van die principes. Het hogere doel in het algemeen is dat wij als accountants goede kwaliteit leveren.

We willen niet alleen met nieuwe regelgeving komen, maar ook duidelijk maken wat het voor zowel de accountant als zijn klant concreet betekent. Daarom is die impactanalyse ook van belang. We willen ons verplaatsen in degenen die ermee moeten werken. We willen faciliteren, niet frustreren.”

Subcommissies

Binnen het adviescollege functioneren drie subcommissies, met respectievelijk de aandachtsgebieden: assurance, non- assurance/mkb en ethiek.

Wat staat er op de agenda's van de subcommissies?

Eimers: “De subcommissies worden eigenaar van thema's die voortvloeien uit de grote lijnen die het adviescollege met het bestuur vaststelt. De subcommissie ethiek buigt zich over de aanpassing van de VGC en het thema onafhankelijkheid, de subcommissie assurance houdt zich bezig met regelgeving rondom controle- en assurance-standaarden, praktijkhandreikingen, verklaringen en de HRA. De subcommissie non-assurance/mkb opereert vanuit de wereld van de accountant met mkb-klanten. Het gaat dan om zaken als samenstellen, advisering en overeengekomen specifieke werkzaamheden.”

En de samenstelling van de subcommissies?

Verdiesen: “De voorzitters komen uit het adviescollege. Bij non-assurance/mkb zijn vooral de accountants uit de mkb-praktijk vertegenwoordigd. Maar ik wil daar ook wel iemand van de belastingsdienst bij hebben, bijvoorbeeld.”Eimers: “Bij assurance is een ruime vertegenwoordiging van openbaar accountants, zowel van grote als van andere kantoren, maar ook een vertegenwoordiging vanuit de overheid, omdat deze als regelgever controleprotocollen uitvaardigt en ook in de reviewsfeer zit.”

Adviescollege voor Beroepsreglementering

Het Adviescollege voor Beroepsreglementering werd op 30 september in Amsterdam geïnstalleerd. De leden zijn:

Peter Eimers RA, voorzitter
Carel Verdiesen AA, vice-voorzitter en tevens voorzitter van de subcommissie non assurance/mkb
Ebo Roek RA, lid en tevens voorzitter van de subcommissie ethiek
Arletta de Bis Hulleman AA, lid met aandachtsgebied ethiek
Philip Wallage RA, lid en tevens voorzitter van de subcommissie assurance
Jan Kalisvaart AA, lid met aandachtsgebied assurance/mkb
Marjo van Ool RA, lid met aandachtsgebied interne accountancy
Thomas van Tiel RA, lid met aandachtsgebied overheidsaccountancy
Jacques Koenen RA, lid met aandachtsgebied accountants in business en ethiek

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.