Magazine

Spookcijfer: Btw-sprookje

“Btw-verlaging levert bouwsector 6 miljard op”, zo koppen diverse media - onder andere BNR Nieuwsradio, RTL, Telegraaf, Het Parool - op de dag dat demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën een btw-verlaging aankondigt op arbeid bij renovatie- en onderhoudswerkzaamheden aan huizen.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 10, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De sterke lobby van Bouwend Nederland heeft effect gesorteerd en men is begrijpelijkerwijs opgetogen. In het Financieele Dagblad lezen we het commentaar: “We zijn hier al jaren mee bezig. Het is fantastisch dat het ministerie van Financiën nu met dit pakket aan maatregelen komt. De werkgelegenheid in de bouw en dan met name in het midden- en kleinbedrijf zal er bij gebaat zijn. (…)”

Op het genoemde bedrag van 6 miljard - door het FD overigens niet opgevoerd - valt wel wat af te dingen. Ten eerste is het de vraag wat precies wordt bedoeld met de volgende zinsnede in het artikel: “Bij optimaal gebruik kan de maatregel de sector 6 miljard euro opleveren, schat koepelorganisatie Bouwend Nederland.”

Wat is optimaal gebruik precies? En wat betekent ‘opleveren’? Gaat het daarbij om extra omzet als gevolg van de maatregel? Gaat het om extra toegevoegde waarde voor de bouwsector? Hoe dan ook lijkt het nogal een fors bedrag, zeker als dat wordt afgezet tegen de totale productie van de bouw uit hoofde van groot en klein onderhoud. Volgens de publicatie ‘Bouw in cijfers’ - een uitgave van Bouwend Nederland - ligt de totale productie groot en klein onderhoud in 2007 - het laatst beschikbare verslagjaar - rond de 11 miljard euro. De effecten van de btw-maatregel lijken zo bezien nogal optimistisch ingeschat.

Ook de woordvoerder van Bouwend Nederland blijkt verbaasd te zijn over het cijfer. In een reactie stelt hij dat Bouwend Nederland op basis van het voor de btw-regeling beschikbare bedrag van 200 miljoen euro een impuls van 1,6 miljard verwacht aan arbeid. Uitgaande van de gebruikelijke verhouding tussen arbeid en materialen zou het dan gaan om een omzetimpuls van 3,2 miljard euro.

Deze ruwe berekening lijkt weliswaar op drijfzand gebaseerd, maar daar gaat het nu niet om. We willen weten uit welke hoed het cijfer van 6 miljard komt. Het antwoord daarop is duidelijk: “Uit een hele hoge.”

Dan maar de journalist van het ANP benaderd die het bericht heeft gemaakt. Zij bezweert dat ze het wel degelijk het bedrag van 6 miljard heeft opgetekend in een gesprek met Bouwend Nederland. Het welles-nietes spelletje vermijden we verder maar. Want ook al wordt het cijfer alsnog naar beneden bijgesteld, het maakt niets uit. Het btw-sprookje van de 6 miljard zit al in de hoofden van de lezers en in het geheugen van internet.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.