Magazine

Boeken - september 2008

De superklasse - Intelligent internal control and risk management - Horizontaal toezicht.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 9, 2008

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

De superklasse

David Rothkopf is onder andere een oud-media ondernemer, onderminister in de regering van Bill Clinton en heeft bij het adviesbureau van Henry Kissinger gewerkt. Na vele jaren veel - meest hooggeplaatste - mensen te hebben ontmoet, heeft hij dit boek geschreven waarin de politieke en financieel-economische elite van deze wereld wordt geanalyseerd. Het is geen per definitie kritisch boek vol misplaatste beschuldigingen aan het adres van deze elite(s) die het credo van het kabinet-Den Uyl zeker niet op zichzelf van toepassing zullen verklaren, maar het is ook zeker geen kritiekloos boek. Ondanks de omvang een gemakkelijk te lezen boek waarin duidelijk wordt dat een kleine groep van personen in vele internationale kringen verkeren en aan behoorlijk veel touwtjes trekken.

De superklasse, David Rothkopf, Uitgeverij Balans, ISBN 978 90 5018 836 4

Intelligent internal control and risk management

Interne controle en risk management worden steeds belangrijker en, als we niet oppassen, steeds omvangrijker. Matthew Leitch (risk control consultant en onder andere oud-PwC-medewerker) reikt in dit boek zestig uitgewerkte richtlijnen aan voor het ontwerpen van goede interne controlesystemen en risk managementsystemen, en vergeet ook niet om de toegevoegde waarde die deze systemen bieden voor het bedrijf zelf (de zogenaamde business value van de genoemde systemen) te benoemen.

Tevens is er aandacht voor de meer psychologische factoren die een rol kunnen spelen bij het inrichten van een controlesysteem, en soms bij het tegenwerken hiervan.

Een gedegen boek dat behulpzaam is om de volgens Leitch nog weinig gestandaardiseerde ontwerpcriteria voor interne controlesystemen door te lichten.

Intelligent Internal Control and Risk Management, Matthew Leitch, Gower Publishing Limited, ISBN-13: 978 0 566 08799 8

Horizontaal toezicht

In plaats van een steeds meer uitdijende controle bij de belastingplichtige, experimenteert de Belastingdienst sinds een aantal jaren steeds meer met het zogenaamde horizontaal toezicht. Afspraken tussen de Belastingdienst en controle- en belastingplichtigen zijn in deze wijze van werken gebaseerd op transparantie en vooral vertrouwen. De Goffau bekijkt in dit boek - dat onderdeel is van de serie Tax Assurance in beeld’ - hoe de Belastingdienst dit horizontaal toezicht vormgeeft. Aan de hand van theorieën en onderzoeksresultaten, gekoppeld met interviews met deskundigen wordt geconcludeerd dat horizontaal toezicht, onder bepaalde voorwaarden een prima substituut voor het aloude verticale toezicht kan zijn. Naast vertrouwen signaleert De Goffau ook dat transparantie bij zowel de Belastingdienst als de belastingplichtige in hoge mate hiervoor noodzakelijk is.

Vertrouwen in horizontaal toezicht, L.A. de Goffau, Nyenrode Business Universiteit, ISBN: 978 90 73081 47 5

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.