Magazine

Boeken - september 2009

Bankroet voor Fortis - Bankroet - Handboek publieke verantwoording.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 9, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Rob Heinsbroek

Bankroet voor Fortis

De primadonna van de Belgische financiële industrie werd in enkele dagen opgeknipt, onder staatscuratele gesteld en doorverkocht. Michielsen en Sephiha beschrijven de ondergang van de Belgische bankverzekeraar en de juridische nasleep op beeldende wijze. Dat het boek door Belgische journalisten is geschreven is af en toe licht herkenbaar. Er spreekt soms enige wrevel door over de strenge opstelling van de DNB en de onderhandelingstactieken van ‘de Nederlanders’ tijdens de het roemruchte weekeinde in september 2008 waarin het levenswerk van graaf Maurice Lippens aan zijn einde kwam. Daarnaast is het smullen geblazen van de beschrijvingen van de aandeelhoudersvergaderingen in 2008 en 2009 die een ontluisterend beeld gaven van de chaos waarin Fortis terecht gekomen was. Heeft u ‘De Prooi’ gelezen? Dan is deze ook verplicht.

S. Michielsen en M. Sephiha, Bankroet - hoe Fortis al zijn krediet verspeelde, Lannoo/De Tijd, ISBN 9789020983241

Bankroet

Hoe langer de economische crisis duurt, hoe meer boeken er over verschijnen. Het voordeel is wel dat de later verschijnende publicaties de crisis in een steeds groter perspectief kunnen zetten. Zo ook met dit toegankelijke boek van NRC-redacteuren Kalse en Van Lent. In aparte hoofdstukken wordt aandacht besteed aan de Amerikaanse subprime-hypotheken, de ontwikkeling van de financiële producten met namen en afkortingen die zo uit Star Trek lijken te zijn weggelopen, de zakenbankiers, de politici, de staatsfondsen uit het Midden en Verre Oosten, de kredietbeoordelaars, de crisis achter de dijken in ons eigen poldertje, en de schijnbaar machteloze toezichthouders. De schuldvraag treft niet alleen de bankiers - de ondertitel van het boek is wat dat betreft slecht gekozen. De auteurs lopen iedereen in het bovengenoemde rijtje af. In het laatste hoofdstuk zijn zij dan toch nog redelijk positief gestemd over de toekomst, maar de schouders moeten er wel onder.

Egbert Kalse en Daan van Lent, Bankroet - hoe bankiers ons in de ergste crisis sinds de Grote Depressie stortten, Prometheus, ISBN 9789044612646

Handboek publieke verantwoording

Het publiek verantwoording afleggen lijkt maar niet goed uit de verf te komen. De zogenaamde ‘verantwoordingsdag’ in de Tweede Kamer leidt vanaf het begin enkele jaren terug nog steeds een zieltogend leven. Tegelijkertijd wordt wel steeds meer verantwoording afgelegd, vaak als onderdeel van een toezichtsbeleid. Terecht, volgens de redacteurs van dit boek, aangezien verantwoording afleggen een essentieel onderdeel is van het openbaar bestuur. Dit boek behandelt publieke verantwoording bij de overheid en in de bredere publieke sector. Diverse auteurs behandelen de verschillende vormen van verantwoording, inclusief de vormgeving en procedures. Ook worden in deel 3 voorstellen geformuleerd om de publieke verantwoording te vernieuwen en scherper neer te zetten. Als onderdeel hier- van doen Bovens en Schillemans in het slothoofdstuk enkele aanbevelingen om verantwoordigingsdag' 2.0 beter vorm te geven.

M. Bovens en Th. Schillemans (red.), Handboek publieke verantwoording, Uitgeverij Lemma, ISBN 9789059315112

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.