Nieuws

Kwaliteit accountantskantoren licht verbeterd

De kwaliteit van accountantskantoren in Nederland is licht verbeterd. Dit blijkt uit het zojuist verschenen jaarverslag van het College Toetsing Kwaliteit (CTK).

Van de 193 accountantskantoren die het afgelopen jaar werden getoetst, voldeed 77 procent aan de kwaliteitsnorm. Het jaar ervoor haalde slechts 69 procent een voldoende.

Het NIVRA is verheugd over de positieve trend, maar acht verdergaande verbetering noodzakelijk. Voorzitter Willem van Wijngaarden: "De kwaliteitsnormen liggen hoog, maar dat past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het accountantsberoep heeft. Het is daarom onacceptabel dat nog steeds 23 procent van de kantoren een onvoldoende scoort."

Van Wijngaarden is van mening dat de invoering van het toezicht door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mede heeft bijgedragen aan een verhoogd kwaliteitsbesef in de branche. Sinds de inwerkingtreding van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) oefent de AFM het toezicht uit op kantoren met cliënten met een wettelijke controleplicht. Het NIVRA heeft in mei aangekondigd haar werkzaamheden op dit terrein te beëindigen, maar blijft verantwoordelijk voor de kwaliteitstoetsing van de overige werkzaamheden.

Van Wijngaarden benadrukt het maatschappelijk belang van deze werkzaamheden. "Je praat hier over zo'n zestig procent van de omzet in de accountantsbranche. Daaronder valt ook een groep van enkele honderden accountantskantoren die geen wettelijke controles verrichten en waarop de AFM dus geen toezicht uitoefent. In dit segment voldoet een belangrijk deel nog niet aan de kwaliteitsnormen. Het beoordelen van de kwaliteit door de beroepsorganisatie blijft daar noodzakelijk, naast uiteraard stimuleringsmaatregelen zoals training en voorlichting."

Het NIVRA bespreekt binnenkort een voorstel voor een nieuwe opzet van de kwaliteitsbeoordeling met haar leden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.