Nieuws

Voormalige topaccountant laakt EC-intimidatie klokkenluiders

In de Europese Commissie is een maffia aan het werk die tot doel heeft om klokkenluiders te ontmoedigen. Dat stelt Marta Andreasen, de vier jaar geleden geschorste chief accountant van de Europese Commissie.

Andreasen haalde zich in 2003 de woede van de Europese Commissie op de hals nadat zij had geweigerd de jaarstukken van 2001 van de EC te tekenen. Zij sprak toen haar zorgen uit over de controlesystemen die de EC erop nahield.

Sindsdien zijn er cosmetische veranderingen doorgevoerd, aldus Andreasen. Het onderzoek naar haar beschuldigingen heeft meer dan twee jaar geduurd, zei ze, maar inhoudelijk stelde het weinig voor. De onderzoekers beaamden slechts wat de EC zei.

Andreasen werd in 2003 disciplinair geschorst na haar kritiek op de financiële controle bij de EC, waarna zij werd ontslagen. Zij heeft haar ontslag tevergeefs aangevochten. Hoewel Europarlementariërs vragen stelden over haar schorsing, werden die destijds niet inhoudelijk beantwoord door Michaele Schreyer, de Duitse eurocommissaris voor begroting.

Sindsdien is het nooit meer stil geweest rond Andreasen, die door het Britse blad AccountancyAge in 2003 werd uitgeroepen tot Personality of the Year. Van kritiek op hun controlesystemen trekt de EC zich niks aan, aldus Andreasen. "Het enige waarover zij zich zorgen maakt is de reactie van de European Court of Auditors."

Haar kritiek komt op een moment dat de uitgaven van de Europese Unie voor de dertiende keer op rij niet werden goedgekeurd door de Europese Rekenkamer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.