Nieuws

Omzet Deloitte stabiliseert

De omzet van Deloitte in Nederland bedroeg over het afgelopen boekjaar 2007/2008 748,6 miljoen euro. Dit is vrijwel gelijk aan de omzet in 2006/2007.

Toch is Deloitte zeer tevreden met de omzetstabilisatie. Het kantoor voltooide het afgelopen jaar de reorganisatie van de dienstverlening aan het mkb.

Deloitte maakte voor de dienstverlening aan het mkb-segment een omslag naar full-service dienstverlening vanuit minder kantoren verspreid over heel Nederland. Een aantal kleinere kantoren is gesloten en de loonverwerkingsactiviteiten zijn afgestoten. De activiteiten die in de afgelopen drie jaar zijn afgestoten, vertegenwoordigen een omzet van 50 miljoen euro op jaarbasis. Deze omzetreductie is de afgelopen jaren volledig gecompenseerd door autonome groei.

Deloitte zegt dit jaar in alle relevante marktsegmenten haar kwalitatieve positie aanzienlijk versterkt te hebben. De sterkste groei is gerealiseerd met belastingadvies en de corporate finance dienstverlening (Financial Advisory Services, FAS).

De audit-werkzaamheden blijven met een aandeel van 43 procent in de totale omzet de belangrijkste dienstverlening. In alle markten wist Deloitte nieuwe audit-klanten aan zich te binden. In de financiële sector zijn grote bank- en verzekeringsinstellingen audit-klant van Deloitte geworden. Tegelijkertijd nam het gespecialiseerde werk in het kader van IFRS en Sarbanes-Oxley af.

De consultancypraktijk is, gecorrigeerd voor het effect van het verschuiven van vastgoedadvisering naar FAS, het afgelopen jaar bescheiden gegroeid. Deloitte verwacht het komende jaar veel van de strategische keuze voor integrale dienstverlening.

Volgens Deloitte zal het huidige economische klimaat van grote invloed zijn op de zakelijke dienstverleningsmarkt. Bestuursvoorzitter Roger Dassen signaleert een gemengd beeld: "Aan de accountancykant zal veel van ons worden gevraagd in het licht van complexe waarderingsvraagstukken en de onmiskenbare liquiditeitsdruk waar veel bedrijven die kort zijn gefinancierd mee worden geconfronteerd. In veel gevallen zal er geen sprake zijn van 'audit as usual' dit jaar."

In de coporate finance-markt is het aantal transacties momenteel zeer beperkt. "Maar de realiteit is dat er momenteel veel strategische partijen zijn met juist extreem goede liquiditeit en anderzijds een aantal bedrijven, die een liquiditeitsprobleem hebben. Op enig moment zal in dat licht het aantal transacties weer toenemen en daarmee ook de vraag naar onze dienstverlening op het gebied van transactiebegeleiding en -structurering. Verder merken wij een toenemende behoefte aan advisering op het gebied van het herstructureren van schulden, en kostenreductie. Tegelijkertijd merken wij, dat sommige klanten in deze economisch woelige tijd terugschrikken voor grote IT-investeringen. Al met al een gemengd beeld en reden om voor het komende boekjaar uit te gaan van een conservatieve groei", aldus Dassen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.