Nieuws

'Accountantsverklaring bij aanvraag werktijdverkorting onnodig'

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor de onlangs door minister Donner aangekondigde regeling voor werktijdverkorting, moeten een accountantsverklaring kunnen overleggen over het omzetverlies dat zij lijden als gevolg van de financiële crisis.

NIVRA-voorzitter Jan Helderman vindt dat accountants hun tijd en ondernemers hun geld beter kunnen besteden. Dit zei hij woensdag tijdens de Accountantsdag.

De tijdelijke regeling is in het leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven werknemers moeten ontslaan omdat zij door de kredietcrisis acuut omzetverlies lijden. De regeling staat open tot 1 januari 2009, maar loopt af als 20.000 werknemers de werktijdverkorting hebben gekregen. Voor de regeling is maximaal 200 miljoen euro beschikbaar.

Bedrijven die voor de werktijdverkortingsregeling in aanmerking willen komen, moeten in de twee maanden voor de aanvraag een omzetverlies van minimaal 30 procent hebben geleden, vergeleken met de situatie vorig jaar. Volgens de brief van Donner aan de Tweede Kamer moet de omzetdaling door de onderneming worden aangetoond met een accountantsverklaring.

Helderman: "Voegen we in dit geval met een accountantsverklaring nu zoveel waarde toe?". Daarnaast wees de NIVRA-voorzitter op de tegenstrijdigheid hiervan met de kritiek van het kabinet op de 16.000 subsidieverklaringen, die meer lasten dan lusten opleveren.

Hij refereerde hierbij aan een toespraak van minister van Financiën Wouter Bos, die bij de opening van het nieuwe NIVRA-pand in april van dit jaar vraagtekens zette bij de noodzaak van deze subsidieverklaringen. "Op welke stapel die terecht komen weet ik niet, maar dat dit een vorm is van doorgeslagen controle die niet zoveel meer te maken heeft met het waarborgen van vertrouwen, leidt geen twijfel", zei Bos toen.

De regeling werktijdverkorting gaat in op zondagochtend 30 november 2008 om 00.00 uur. Pas vanaf dat moment kunnen aanvragen worden ingediend. De regeling wordt vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.