Nieuws

Wouter Bos: 'Even geen vertrouwen in zelfreinigend vermogen'

"De financiële sector heeft met de kredietcrisis veel vertrouwen verspeeld en zal daarom moeten leren leven met nieuwe regels." Aldus minister Financiën Wouter Bos vandaag tijdens de opening van het nieuwe NIVRA-kantoor.

Bos keerde zich in zijn toespraak opmerkelijk fel tegen mensen uit de financiële wereld die zich verzetten tegen ‘alweer nieuwe regelgeving'.

In het eerste deel van zijn speech hekelde Bos het verschijnsel van doorgeslagen regelzucht in het algemeen. Hij spoorde accountants in dat verband aan op de rem te durven trappen als hun expertise "structureel dreigt te worden ingezet voor geïnstitutionaliseerd wantrouwen".

Als voorbeeld noemde hij de "zestienduizend accountantsverklaringen" die accountants jaarlijks ten behoeve van het Rijk uitbrengen. "Op welke stapel die terecht komen weet ik niet, maar dat dit een vorm is van doorgeslagen controle die niet zoveel meer te maken heeft met het waarborgen van vertrouwen, lijdt geen twijfel."

Maar in het kader van de huidige kredietcrisis acht de minister stringenter regelgeving zonder meer noodzakelijk.

"Het liefst zou ik nu ook zeggen dat ik het niet nodig acht dat we op deze crisis reageren met nieuwe regels. Dat we het vertrouwen hebben in de financiële sector dat ze het zelf wel corrigeren, vertrouwen in hun zelfreinigend vermogen. Maar dat vertrouwen heeft bij mij een forse deuk opgelopen. En niet alleen bij mij."

"Afgelopen weekend was ik in Washington bij de jaarvergadering van IMF en Wereldbank en ik merkte hoe ook daar, in het walhalla van het vrije marktdenken, het vertrouwen was aangetast. Hoe er keihard werd gereageerd op bankbestuurders die geen regelgeving wilden maar wel uit de problemen geholpen wilden worden met publiek geld. Hoe over de oorzaken van de financiële crisis gesproken werd met termen als ‘infectious greed', besmettelijke hebzucht."

Bos wees er op dat het uiteindelijk niet een stelsel is dat faalt maar "dat het mensen zijn die hun verantwoordelijkheid niet nemen, die onverantwoordelijke risico's nemen, die gedreven worden door ongebreidelde hebzucht waar ook uw regels niet tegen bestand zijn gebleken".

"Ik heb even genoeg van teveel vertrouwen in het zelfreinigend vermogen. Daarvoor was het falen te groot en de gevolgen te heftig. Er zullen dus nieuwe regels komen, zoals het Financial Stability Forum die afgelopen weekend ook al heeft voorgesteld."

En tot zijn gehoor, dat vooral bestond uit accountants: "We zullen weer naar u kijken om erop te kunnen vertrouwen dat ze goed worden toegepast."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.