Nieuws

Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief

Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten. Twee maatregelen, de nationalisatie van SNS Reaal en de aankoop van ABN Amro, staan nog op verlies, maar zijn nog niet afgesloten.

Dat meldt de Algemene Rekenkamer. Vanwege de kredietcrisis riep de minister van Financiën zes steunmaatregelen in het leven. Daarvan zijn er twee nog niet afgerond, namelijk de aankoop van bank-verzekeraar Fortis-ABN Amro (nu ABN Amro) en de nationalisatie van bank-verzekeraar SNS Reaal (nu Volksbank). De aandelen van deze banken zijn (deels) nog in overheidshanden.

Van de overige vier steunmaatregelen zijn er drie voor de Staat met een positief saldo afgesloten, namelijk de steun voor ING, kapitaalverstrekking en garantieverleningen aan diverse financiële instellingen. Die maatregelen leverden respectievelijk 1,45 miljard, 3,4 miljard en 1,52 miljard euro op. Alleen de voorfinanciering van de afwikkeling voor Nederlandse spaarders bij de IJslandse instelling Icesave heeft de Nederlandse Staat per saldo geld gekost, namelijk 145 miljoen euro.

"Per 28 oktober 2020 heeft de Staat nog een belang van 56,3 procent in ABN Amro. Sinds november 2015 zijn enkele pakketten aandelen in deze bank naar de beurs gebracht. Momenteel staat het verschil tussen uitgaven en inkomsten van deze deelneming op € 17,9 miljard negatief voor de Staat; tegenover € 37,8 miljard aan uitgaven en rentekosten staan tot nu toe € 19,9 miljard aan inkomsten uit verkopen, dividend en ontvangen rente. Hierbij is de afwikkeling in het afgelopen jaar van het belang in Saudi Hollandi Bank (gefuseerd met Saudi British Bank) inbegrepen en eerder de verkoop van de Nederlandse verzekeraar ASR", aldus de Rekenkamer.

Verder is de Volksbank (voorheen SNS Bank) nog volledig eigendom van de Staat. Tegenover de staatsuitgaven van € 4,1 miljard aan deze bank staan inkomsten van bijna € 3 miljard, zodat de tussenstand daar momenteel € 1,1 miljard negatief is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.