Nieuws

Gerrit Zalm topman van samengevoegd ABN Amro en Fortis

ABN Amro en Fortis Bank Nederland gaan samen verder. Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm wordt de topman van de combinatie. Het verzekeringsdeel van Fortis wordt verkocht.

Dat heeft het ministerie van Financiën vanmiddag bekendgemaakt. Fortis Nederland en het Fortis-deel van ABN Amro kwamen begin vorige maand in het bezit van de staat.

Sinds de nationalisatie werd gespeculeerd over de toekomst van beide banken. Het kabinet zegt nog zeker een paar jaar in de banken te blijven deelnemen.

Vanuit Fortis Bank Nederland en ABN AMRO Bank Nederland zal een nieuwe en sterke Nederlandse bank worden opgebouwd, stelt Financiën. "ABN AMRO zal de leidende merknaam worden van de nieuwe bank. De Staat zal minimaal enkele jaren participeren in de nieuwe bank", aldus Bos. "Verkoop zal op zijn vroegst in 2011 plaatsvinden. Wij blijven niet langer dan nodig aandeelhouder van deze bank. We willen over een paar jaar een sterke bank achterlaten die op eigen kracht verder kan en die we verkopen met winst voor de belastingbetaler."

Over Gerrit Zalm, momenteel financieel directeur van de DSB Bank, zegt Bos: "Gerrit Zalm heeft groot gezag in de financiële wereld. Daarnaast is hij één van de weinige mensen die zowel ervaring heeft in bankieren als in de politiek. Tenslotte is hij een onafhankelijke geest, niet verbonden aan de geschiedenis van Fortis of ABN AMRO, en daarom als geen ander in staat beide banken samen te brengen en cultuurverschillen te overbruggen."

President-commissaris wordt vanaf 1 januari Hessel Lindenbergh, voormalig bestuurder van bank en verzekeraar ING.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.