Nieuws

Nederlandse staat nationaliseert Nederlands deel Fortis

In nauw overleg met De Nederlandsche Bank heeft de minister van Financiën vandaag voor in totaal € 16,8 miljard de aandelen van Fortis Bank Nederland (Holding) NV, Fortis Verzekeringen Nederland NV en Fortis Corporate Insurance NV volledig overgenomen.

De aandelen zijn overgenomen van de beursgenoteerde vennootschappen Fortis SA/NV en Fortis NV. Hiermee is de Nederlandse staat ook eigenaar geworden van het Fortis-deel van ABN AMRO Holding NV.

Deze verrassende overeenkomst is vandaag bekendgemaakt na het sluiten van de beurs en vervangt het akkoord over deelneming van 49 procent dat vorig weekeinde werd gesloten. Dit is in Brussel overeengekomen door de Nederlandse, de Belgische en de Luxemburgse regering, de toezichthouders en Fortis.

Fortis Bank Nederland (Holding) en het Fortis-deel van ABN AMRO zijn nu losgekoppeld van de Belgische en Luxemburgse bancaire activiteiten. Fortis Verzekeringen en Fortis Corporate Insurance zijn eveneens afgesplitst van de Belgische en Luxemburgse verzekeringsactiviteiten.

Voor spaarders, crediteuren en werknemers treden er geen veranderingen op.

Dat de Nederlandse bancaire en verzekeringsactiviteiten van Fortis en het Fortis-deel van ABN AMRO nu in Nederlandse overheidshanden zijn "biedt een sterke waarborg voor alle betrokkenen bij deze instellingen en voor de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel", aldus het ministerie van Financiën.

"In de huidige uitzonderlijke omstandigheden moeten de belangen van rekeninghouders en andere betrokkenen worden veiliggesteld. Ook de potentiële gevolgen voor de reële economie zijn een belangrijke overweging bij dit besluit. De overname draagt er toe bij dat vitale financiële functies voor de Nederlandse economie goed blijven functioneren."

Het hele bedrijf - waaronder spaarrekeningen, hypotheekportefeuille, kredieten en de effectenclearing - is door deze stap in publiek eigendom overgegaan. De instellingen blijven onder nauwlettend prudentieel toezicht staan van De Nederlandsche Bank.

Het ministerie wijst er op dat de nationalisatie een tijdelijke maatregel betreft: nadat de rust in het financiële stelsel is teruggekeerd zullen de instellingen worden geprivatiseerd.

Wat betreft het operationele management van de overgenomen financiële instellingen worden vooralsnog geen wijzigingen voorzien.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.