Nieuws

Benelux stapt in Fortis

Nederland, België en Luxemburg hebben dit weekend overeenstemming bereikt over een gezamenlijke financiële injectie in Fortis. Daarmee lijkt de bank niet langer bedreigd te worden door een dalende koers van het aandeel.

De drie overheden hebben gezamenlijk 11,2 miljard euro in de bank gestoken. Nederland steekt 4 miljard in Fortis Bank Nederland Holding. In ruil daarvoor krijgt zij een belang van 49 procent.

België investeert 4,7 miljard euro in Fortis bank NV/SA, eveneens in ruil voor een belang van 49 procent. De Luxemburgse regering doneert 2,5 miljard euro in Fortis Banque Luxembourg SA in de vorm van een converteerbare lening. Na de conversie heeft de regering ook 49 procent in de plaatselijke Fortis-bank.

Onderdeel van het reddingsplan is het afstoten van ABN Amro. Als mogelijke koper wordt ING genoemd. De bestuursvoorzitter Lippens heeft ontslag genomen als voorzitter van de raad van bestuur van Fortis.

Fortis meldt in een persbericht dat de reddingsoperatie van de Benelux-landen zal leiden tot een verwachte core-equity van ongeveer 30 miljard euro, een extra core-equity van 9,5 miljard euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.