Nieuws

Risicomanagement grotere bedrijven en instellingen onvoldoende

Nederlandse bedrijven hebben hun risicomanagement onvoldoende, inefficiënt en te oppervlakkig georganiseerd. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, Nyenrode Business Universiteit, het NIVRA en PwC. In het onderzoek werden ruim duizend bedrijven en non-profit instellingen met een omzet of budget van meer dan tien miljoen euro onderzocht.

Amper een vijfde van de bedrijven en organisaties heeft haar risicoprofiel herzien naar aanleiding van de huidige financiële crisis. De onderzoekers geven de onderzochte bedrijven en instellingen gemiddeld een rapportcijfer van 4,5. 

Prof.dr. Leen Paape, dean van de Nyenrode School of Acountancy & Controlling en mede-onderzoeker: "Risicomanagement bij Nederlandse bedrijven scoort dus een zware onvoldoende. De ontwikkeling van risicomanagement in Nederland staat duidelijk nog in de kinderschoenen. Daar komt nog bij dat er nauwelijks voortgang is gemaakt ten opzichte van vijf jaar geleden. Dat is op zijn minst zorgelijk te noemen." Paape presenteerde de resultaten vandaag tijdens de Accountantsdag 2009. Op 7 december is op Nyenrode een seminar aan het onderzoek gewijd. 

In het onderzoek is onder meer gekeken naar de frequentie en diepgang van risicoanalyses, de betrokkenheid van lagere managementlagen, de mate waarin proactief en vooruitziend risico's worden geinventariseerd en het gebruik van risicoraamwerken en externe rapportages. 

Meer dan de helft van de organisaties blijkt slechts éénmaal per jaar een risicoanalyse uit te voeren. Een integrale analyse - voor zowel strategische, financiële rapportage,operationele, financiële en compliance risico's - gebeurt maar door 16,5 procent van de profit organisaties en 7,9 procent van de non-profit organisaties. 

Onvoldoende voor risicomanagement In het onderzoek is een vijf fasen risicovolwassenheidsmodel gehanteerd (1 is de laagste en 5 de hoogste), waarbinnen bijna de helft (47,5 procent) van de respondenten zichzelf in fase 3 of hoger heeft aangeslagen. Opvallend daarbij is dat de respondenten aanzienlijk overtuigder zijn van de kwaliteit van hun risicomanagement dan gerechtvaardigd is op grond van de inschattingen van de onderzoekers. Op de vraag 'welk schoolcijfer (tussen 1 en 10) geeft u uw risicomanagement?' was de gemiddelde score van de respondenten een 6,5 op; de onderzoekers kwamen als gezegd uit op een 4,5. 

Regelgeving is goed De onderzoekers concluderen verder dat een beursnotering, waardoor een bedrijf onderworpen is aan corporate governance regelgeving, een positieve invloed heeft op de kwaliteit van risicomanagement. Zelfregulering heeft daarentegen een negatief effect op de kwaliteit van risicomanagement. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.