Nieuws

Hoogleraren E&Y onthouden zich van oordeel over afschaffen jaarverslag

Twee met Ernst & Young Nederland verbonden hoogleraren onthouden zich desgevraagd van een oordeel over de stap van het kantoor om geen jaarverslag meer te publiceren. Zowel partner Martin Hoogendoorn als oud-partner Peter van der Zanden is terughoudend.

Hoogendoorn is hoogleraar externe verslaggeving aan de Erasmus Universiteit en partner van Ernst & Young. Daarnaast is hij voormalig voorzitter van de Raad voor de Jaarverslaggeving. "Het is het beste als ik op deze kwestie geen commentaar geef", zegt hij desgevraagd over het besluit van zijn kantoor. "Ik ben als partner van Ernst & Young in deze zaak niet onafhankelijk." 

Het argument dat het hier een kwestie van maatschappelijk belang betreft, kan hem niet overhalen. "Als er een conflict zou zijn tussen een klant en Ernst & Young, kan ik er ook niet op reageren. Dit gaat alleen over Ernst & Young zelf, dat telt net zo zwaar. Gaat het over een vaktechnische kwestie, dan geef ik mijn mening. Dit gaat echter niet over de inhoud van een jaarverslag." 

Peter van der Zanden is hoogleraar externe verslaggeving aan de Universiteit van Tilburg en voormalig partner van Ernst & Young. Ook hij is terughoudend. "Ik zou er iets over kunnen zeggen, maar ik vind het niet fair tegenover mijn oud-collega's om vanaf de zijlijn commentaar te geven." 

Toch laat Van der Zanden wel iets doorschemeren. "Als je mij vraagt of het belangrijk is dat organisaties van openbaar belang verantwoording afleggen en hun jaarrekeningen openbaar maken, dan is mijn antwoord ja. En als je mij vraagt of de big four organisaties van openbaar belang zijn, dan is iedereen het waarschijnlijk met mij eens dat dit zo is." 

"Wat ik niet weet, is of je Ernst & Young moet aanduiden als een Nederlandse of als een internationale organisatie van openbaar belang, gezien het recent gepubliceerde samengaan met de Belgische organisatie en het samenwerkingsverband in Europa, Afrika en Azië. Ik weet niet meer genoeg af van deze ontwikkelingen binnen de organisatie, om daarop antwoord te kunnen geven."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.