Nieuws

E&Y Nederland stopt met publicatie jaarverslag

Ernst & Young Nederland is gestopt met het maken van jaarverslagen over de eigen organisatie. Voortaan is er alleen nog een global jaarverslag waarin een geconsolideerde jaarrekening staat voor de wereldwijde organisatie.

"We hebben deze beslissing genomen omdat er nauwelijks vraag was naar onze jaarverslagen", licht woordvoerder Karel Zwaan toe. "Naar aanleiding daarvan kwam bij ons de vraag op hoe relevant het nog was om met eigen jaarverslagen te komen. Die van 2006/2007 is de laatste die we hebben gepubliceerd." 

"Wat verder speelt is dat we steeds internationaler zijn geworden. We zijn samengegaan met België, waarom zouden we als Nederlandse organisatie dan nog een eigen jaarverslag uitbrengen? Veel accountantskantoren maakten toch al geen eigen jaarverslag." 

Op de transparantie van de organisatie heeft het besluit geen invloed, aldus Zwaan. "We publiceren nog gewoon het transparantieverslag, dat op onze website staat. Dat is een verplichting die hoort bij onze licentie." 

In dat transparantieverslag zijn, wat betreft financiële informatie, alleen de omzetcijfers per dienst opgenomen. De totale omzet over 2007/2008 bedroeg 640,6 miljoen euro: de accountants zette 393,3 miljoen euro om, belastingadvies 202,3 miljoen euro en de omzet uit overige adviesdiensten bedroeg 45 miljoen euro. Dit betekent een omzetdaling van 4,7 procent ten opzichte van 2006/2007: toen bedroeg de totale omzet 672,2 miljoen euro. 

KPMG Nederland, dat ook heeft gekozen voor internationalisering van de organisatie, heeft het eigen jaarverslag nog niet afgeschaft. "Dat van 2007/2008 staat nog gewoon op onze website", zegt woordvoerder Andy Bellm. "Over het afschaffen van een eigen jaarverslag is hier nog niks besloten." 

Ook PricewaterhouseCoopers en Deloitte brachten al eerder een jaarverslag over het laatste boekjaar uit. 

Zie ook de weblog van Marcel Pheijffer op deze site.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.