Nieuws

'Aanpassingen trokken KMPG-partners over de streep voor Europese fusie'

KPMG heeft het afgelopen jaar gebruikt om draagvlak te krijgen onder de partners voor aansluiting bij KPMG Europe. Door uitwerking van de visie op en strategie voor de toekomst en een betere invloed van partners in Europa, zijn de partners overstag gegaan, vertelt Jaap van Everdingen, cfo van KPMG.

"Als wij vorig jaar hadden meegedaan, zouden we een van de eersten zijn geweest die zich aansloten bij KPMG Europe. De fusie was nog jong en we hadden meer tijd nodig om uit te zoeken of dit een goede zaak was. Ik was ook een van degenen die zei dat de fusie pas doorgang kon vinden als de partners er klaar voor zouden zijn."

Onlangs maakte KPMG bekend dat het zich volgend jaar aansluit bij KPMG Europe. Een jaar geleden lukte het nog niet om tweederde van de partners achter deze stap te krijgen. Inmiddels is er veel gedaan binnen de firma om de aansluiting alsnog van draagvlak te voorzien.

"We zijn daarvoor vorig jaar een visie- en strategietraject gestart", zegt Van Everdingen. "Daarin vroegen wij ons af waar we in de toekomst  willen staan." Hieruit kwam naar voren dat onze klanten steeds internationaler zouden opereren.

"In de tweede plaats hadden wij vorig jaar commentaar op de aansturing van zo'n grote organisatie. Inmiddels heeft dat geleid tot een aantal aanpassingen op twee punten. Allereerst de governance. Het blijft belangrijk om dicht op de klant te kunnen blijven. Daarom moet de aansturing van nationale praktijken een zaak van de plaatselijke organisatie blijven. Dat is nu geregeld."

"Verder moeten alle partners worden gekend bij belangrijke beslissingen, dat is eigen aan een partnerorganisatie. Het moet niet zo zijn dat we een corporate organisatie worden waarin alles wordt geregeld door het centraal bestuur. Bijvoorbeeld bij de goedkeuring van jaarverslagen of ontslagen en benoemingen van bestuursleden moeten de partners worden betrokken. Ook dat is inmiddels geborgd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.