Nieuws

KPMG twijfelt aan mogelijkheid wereldwijde megafusie ineens

Terwijl Ernst & Young probeert om wereldwijd alle aangesloten kantoren te integreren, waarschuwt KPMG voor de problemen die bij de samenvoeging van landenkantoren moeten worden overwonnen.

In een interview met de Financial Times noemde John Griffith-Jones, de tweede man van KPMG Europe, de valkuilen van een omvangrijke integratie.

KPMG Europe is een samenvoeging van de kantoren in Engeland, Duitsland en Zwitserland. Die was al moeilijk genoeg, aldus Griffith-Jones, mede door de beperkingen die de Europese regels oplegde aan een grootschalige fusie. Maar inmiddels zijn deze regels versoepeld.

Toch is hij achteraf blij dat de samenvoeging bij KPMG beperkt van omvang is gebleven tot drie landenkantoren. "Als je met drie partijen te maken hebt, kun je ten minste discussiëren over de manier waarop je de dingen wil doen en hoe je het gaat uitvoeren."

"Maar als je te maken hebt met 15, 25, 45 of 87 partijen, dan loop je het risico dat je niet verder komt dan een compromis dat erop neerkomt dat iedereen blijft doen wat men gewend is. Of anders kom je uit bij afspraken waarmee niemand zich gelukkig voelt."

De partners van KPMG Nederland besloten in september 2007 om zich niet aan te sluiten bij KPMG Europe.

De komende maanden zullen meer landenkantoren zich aansluiten bij KPMG Europe, zo voorspelde Griffith-Jones. Hij noemde echter geen namen.

Wel benadrukte hij dat de eenwording echt een betere samenwerking oplevert. "Wat de invloed van de fusie daarop precies is weet ik niet, maar ik weet wel dat het werkt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.