Nieuws

KPMG Nederland gaat op in KPMG Europe

KPMG Nederland sluit zich op 1 oktober 2009 aan bij KPMG Europe, ontstaan uit de Britse, Duitse, Spaanse en Zwitserse firma's. De partners hebben daarmee ingestemd. De nieuwe firma heeft dan een omzet van vijf miljard euro en telt 27.000 medewerkers en honderd kantoren.

Herman Duikhuizen, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, beargumenteert de aansluiting bij KPMG vanuit de toenemende internationalisering van het bedrijfsleven. Door die trend neemt de vraag toe naar internationale specialisatie, kennis van de branches en een "volledig mondiale, naadloze dienstverlening van accountantskantoren".

Vorig jaar ketste aansluiting van KPMG Nederland bij de Europese firma nog af. Tweederde van de partners was het er niet mee eens. De afgelopen maanden heeft KPMG Nederland de verschillende aspecten van een mogelijke fusie onderzocht en de voor- en nadelen afgewogen.

In de toelichting op de website gaat Dijkhuizen hier niet op in. Wel schetst hij de voordelen van een Europese aanpak. Het is als internationale dienstverlener beter mogelijk om te groeien in het "segment van grote, internationale ondernemingen en middelgrote organisaties".

De omzet van KPMG Nederland groeide in het recent afgesloten boekjaar (30 september 2008) met 5,1 procent, van 681 miljoen euro in 2007 tot 715 miljoen euro in 2008. De audit-praktijk groeide met 4,3 procent naar 334 miljoen euro en de advisory-praktijk realiseerde een omzetstijging van 7,5 procent naar 212 miljoen euro.

De omzet van de belastingadviespraktijk van KPMG Meijburg & Co groeide met 3,6 procent naar 169 miljoen euro.

Het aandeel van audit in de totale omzet nam af van 47 tot 46,7 procent, het aandeel van tax daalde van 23,9 naar 23,6 procent en het aandeel van advisory steeg van 29 naar 29,7 procent.

De gemiddelde bezetting in fte's steeg van 3.886 vorig jaar naar 3.996 dit jaar. De gemiddelde omzet per persoon steeg van 175.000 euro naar 179.000 euro.

De omzet van KPMG NV (exclusief KPMG Meijburg & Co) steeg met 5,5 procent, van 518 miljoen euro naar 546 miljoen euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.