Nieuws

'Interne spanningen als bij KPMG zullen ook elders optreden'

De verdeeldheid onder de partners van KPMG over de fusie met de Britse en Duitse tak van de firma, is niet uitzonderlijk, meent Marcel Wanrooy. De voortgaande internationalisering van de accountancy kan ook bij andere accountantskantoren tot interne spanningen leiden.

Marcel Wanrooy is auteur van 'Leidinggeven aan professionals' en promoveerde eerder dit jaar op een onderzoek naar de inrichting van professional service firms, waaronder accountantskantoren. Met zijn opmerkingen reageert hij op de spanningen bij KPMG, waarover bestuursvoorzitter Ben van der Veer begin oktober een boekje over open deed.

Wanrooy: "In de accountancy heb ik geen andere voorbeelden over internationale fusies die leiden tot spanningen. Maar in de advocatuur heeft zich dit wel voorgedaan. Een jaar of acht geleden is er in verschillende advocatenkantoren opschudding geweest onder de partners, omdat er internationale samenwerking werd gezocht. Soms leidde dit tot het afketsen van samenwerking, in andere gevallen gingen de fusies door."

Bij KPMG wordt gewaarschuwd voor het uiteenvallen van het kantoor als de fusie toch wordt voortgezet. Wanrooy: "In de advocatuur zijn er kantoren geweest die later uiteen vielen. Maar of dat ook bij KPMG zal gebeuren, kan ik niet beoordelen."

"Bij andere accountantskantoren kan een vergelijkbaar besluitvormingsproces vroeg of laat aan de orde zijn", voorspelt Wanrooy. "De tendens van internationalisering in de accountancy gaat door. Ook elders stelt men zich de vraag wat men daar mee moet. Zeker op de wat langere termijn zullen ook de andere grote accountantskantoren daar toch een besluit over gaan nemen."

Wanrooy wijst erop dat een internationale fusie van een accountantskantoor ten koste kan gaan van de dynamiek van een maatschap. "De voordelen van een maatschap komen dan onder druk te staan. Hoe betrokken ben je nog als je er met vijftienhonderd maten in zit? De balans in de besluitvorming verandert, waardoor de betrokkenheid vermindert. In de advocatuur is dat voor partners aanleiding geweest om te vertrekken na een fusie."

Dat de spanningen binnen KPMG in de media komen, vindt Wanrooy weliswaar niet ideaal, maar op zich niet vreemd. Verschil van mening hoort erbij in een maatschap waar veel mensen nauw betrokken zijn bij het beleid.

"Dat leidt tot sterke betrokkenheid, maar ook tot zindering. Dat geeft gedoe, maar vanuit zakelijk oogpunt is het niet erg als het op stemmen aankomt, ook al wil je dat liever vermijden. De buitenwereld denkt dat er dan heel wat aan de hand is, maar zo werkt  besluitvorming nu eenmaal."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.