Opinie

Noch vlees, noch vis, noch jaarverslag

Kent u een slager die zelf geen vlees eet? Kent u een visverkoper die zelf geen vis eet? Kent u een accountant die zelf geen jaarverslag uitbrengt?

De eerste twee ken ik niet. De laatste wel: Ernst & Young bijvoorbeeld, maar er zijn er meer. Vrijdag de dertiende verscheen het bericht op deze site dat Ernst & Young Nederland stopt met de publicatie van een jaarverslag.

Dat is jammer. Nostalgisch zocht ik even naar het laatst verschenen jaarverslag (2006-2007) op de site van het kantoor. Snel printen, het zal straks immers een collectors item zijn.

Op de site las ik de ronkende tekst 'dat het jaarverslag inmiddels veel meer is dan een standaardcommunicatiemiddel', maar dat ligt in 2009 ongetwijfeld opeens anders.

De tekst wordt vervolgd met de mededeling dat 'de editie van vorig jaar zo'n vierduizend maal was gedownload'. Voeg daarbij het aantal gedrukte exemplaren en dit jaar zullen veel mensen teleurgesteld zijn door het niet verschijnen van een nieuw verslag.

Dat is jammer. Er staan altijd van die mooie volzinnen in. Zo konden we in het verslag over 2006-2007 lezen dat het goed gaat met Ernst & Young: 'De economie draait op volle toeren. Ze biedt ons volop ruimte om onze specialistische dienstverlening aan onze cliënten tot volle tevredenheid en met de hoogste kwaliteit uit te voeren. Onze mensen zijn hard aan het werk, met veel plezier.'

Nu de economie tot stilstand is gekomen, nee achteruit gaat, ben ik benieuwd hoe dit kantoor omgaat met de budgetdruk, het leveren van kwaliteit, het investeren in opleidingen voor personeel en vaktechniek, de claims die mogelijk boven het hoofd hangen. Maar dat kan ik nu wellicht nooit meer lezen.

Dat is jammer. Nu moet ik het doen met verslag van de wereldwijde organisatie, de Global review 2008. Het stuk zegt me helaas niets over de Nederlandse organisatie. Eerlijk is eerlijk: er staan wel mooie volzinnen in. Een voorbeeld: 'The obligation to use our financial strength and talents to help others achieve their potential - whether the clients we serve, the people we touch, or the communities we live and work.'

Dat is jammer. Maar gelukkig is er in artikel 30 van het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta) opgenomen dat accountantsorganisaties verplicht zijn binnen drie maanden na afloop van het boekjaar een transparantieverslag op hun website te plaatsen. Dat zal Ernst & Young dan ook vast doen, het is immers wettelijk verplicht.

En ook hier kunnen we genieten van fraaie volzinnen in het verslag over 2008: 'We believe that increased transparency of our profession will make a positive difference, not just to our regulators, but also for our clients, our people and other stakeholders.'

Wel transparant dus, maar we moeten het niet overdrijven. Immers: als je alles transparant maakt, dan zie je niets meer.

En toch is het jammer. Ik vertrouw namelijk de waar van een slager die vlees eet. En ik vertrouw de visverkoper die zelf vis eet. En de accountants? Het is tegenwoordig noch vlees, noch vis, noch jaarverslag...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.