Nieuws

Zalm dreigde met aftreden rond accountantswetgeving

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm bekent in zijn memoires dat hij meermaals overwoog vroegtijdig af te treden. Een van die keren betrof de aanloop naar nieuwe accountantswetgeving.

In zijn vandaag gepubliceerde memoires, getiteld 'De romantische boekhouder', beschrijft de langstzittende minister van Financiën uit de Nederlandse geschiedenis hoe hij zijn ministerscarrière een paar keer bijna voortijdig had afgebroken.

Een van die keren betrof een conflict in 2005 met de coalitiefracties CDA en VVD (Balkenende II) in de aanloop naar de nieuwe accountantswetgeving. Zalm is op dat moment verzekerd van genoeg steun in de Tweede Kamer voor een nieuwe accountantswet, maar vindt het ongehoord dat twee coalitiefracties "op basis van verkeerde informatie van lobbyisten" ertoe neigen om tegen te stemmen. Hij voelt er niets voor minister te zijn in een "bananenrepubliek", maakt hij CDA en VVD bij die gelegenheid duidelijk.

Andere met name genoemde aanleidingen voor bijna aftreden waren de bekendmaking dat medewerkers van Financiën in de jaren zestig onzorgvuldig waren omgesprongen met joodse nalatenschappen, het zich bedrogen voelen door toenmalig collega-minister Ad Melkert over een bedrag van 50 miljoen gulden onder Paars I, en een conflict met VVD-minister Hermans van onderwijs over financiering van een duur uitgevallen onderwijs-cao (Paars II).

Gerrit Zalm is inmiddels topman van ABN Amro.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.