Nieuws

AFM: aandeelhouder niet met badwater weggooien

Een beursgenoteerde bank kan en moet zowel zijn klanten als zijn aandeelhouders serieus nemen. Misbruik van aandeelhoudersmacht moet worden aangepakt, maar het is geen goed idee ondernemingen af te schermen van de kritische blik van de aandeelhouder. Dat stelt Hans Hoogervorst, bestuursvoorzitter van de AFM, in reactie op het rapport van de Commissie Maas.

Die bracht onlangs ruim zeventig aanbevelingen uit over de toekomst van de Nederlandse banken. Maas stelt namens de banken dat de klant weer centraal moet komen te staan, en niet langer de aandeelhouder, zoals de afgelopen jaren. 

"Op korte termijn kan er een belangenconflict bestaan tussen aandeelhouderswaarde en het klantbelang, maar op de lange termijn zou dat conflict er niet hoeven zijn. Een bank kan geen winst voor de aandeelhouders maken als zijn klanten ontevreden weglopen. En een bank kan evenmin zijn klanten bedienen als zijn aandeelhouders weglopen", aldus Hoogervorst dinsdag in zijn bijdrage aan het congres 'The Financial system under review' van de Financiële Studentenvereniging Amsterdam (FSA). 

Hoogervorst onderschreef de aanbevelingen van Maas om aandeelhouders te motiveren om langer aan een onderneming verbonden te blijven, bijvoorbeeld door een extra loyaliteitsdividend. Ook gaf hij aan dat registratie van aandeelhouders en het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen wellicht beloond zou moeten worden. Er moet kritisch gekeken worden naar 'empty voting', het stemmen met geleende aandelen. Institutionele beleggers kunnen beter zelf hun zeggenschap uitoefenen. 

"We moeten misbruik van aandeelhoudersmacht zo veel mogelijk zien te voorkomen. Maar we moeten het kind niet met het badwater weggooien. Terugkeer naar de situatie waarin de besturen van ondernemingen sterk afgeschermd zijn van hun aandeelhouders is geen lonkend perspectief. We zijn in Nederland pas zeven jaar bezig om aandeelhoudersdemocratie op een serieuze manier vorm te geven. Een echte vertrouwensrelatie kost tijd en investeringen. Zowel de ondernemingen als de aandeelhouders hebben hier veel te doen. Managers moeten een lange termijnstrategie ontwikkelen en die adequaat communiceren naar de aandeelhouder. Van de aandeelhouder mag worden verwacht dat hij niet geobsedeerd is door korte termijnresultaten en een goede lange-termijnstrategie de kans geeft."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.