Nieuws

Adviescommissie Toekomst Banken publiceert rapport

De Adviescommissie Toekomst Banken, in november 2008 door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ingesteld om lessen uit de kredietcrisis te trekken en aanbevelingen te doen voor de toekomst, heeft vandaag haar eindrapport 'Naar herstel van vertrouwen' gepubliceerd. In reactie op het rapport laten de banken weten de gevolgen van de crisis zeer te betreuren.

"Deze gevolgen zijn voor klanten van banken, de belastingbetaler, de financiële sector en de samenleving aanzienlijk en ingrijpend. De commissie geeft aan dat de banken achteraf gezien de kwetsbaarheid van het financiële systeem onvoldoende hebben onderkend. De samenleving heeft risico's die door de bancaire sector zijn aangegaan, moeten overnemen. Dit heeft geleid tot verlies aan vertrouwen en onzekerheid. De gezamenlijke banken betreuren dat zeer en nemen verantwoordelijkheid voor oplossingen om de werking van de sector als geheel te verbeteren." 

Volgens de banken bieden de aanbevelingen uit het rapport hiervoor een goede basis. De aanbevelingen over governance, risk management en beloningsbeleid zijn gebaseerd op het 'comply or explain'-principe. Dat betekent dat de banken de aanbevelingen in moeten voeren of uit moeten leggen, waarom dat niet gebeurt. 

In een eerste reactie op de aanbevelingen maken de banken bekend: 

  • De banken onderschrijven en ondersteunen het stakeholdermodel, zoals de Adviescommissie omschrijft, waarbij er meer aandacht is voor klanten, maatschappij en werknemers naast aandeelhouders. Het belang van deze heroriëntatie kan niet voldoende onderstreept worden.
  • De banken steunen de aanbevelingen op het gebied van risicomanagement en zeggen toe, daar waar nodig, maatregelen te nemen om het risicobeheer aan te passen.
  • De banken constateren dat de aanbevelingen van de Adviescommissie goed aansluiten bij het onlangs gesloten Herenakkoord. De concrete uitwerking daarvan en de aanbevelingen van de commissie zijn belangrijke bouwstenen bij het formuleren van nieuw beloningsbeleid voor individuele banken. Dit geldt in het bijzondere voor de lange termijn component van beloningen en de aandacht voor niet-financiële doelstellingen.
  • De banken zeggen toe zo snel mogelijk vorm te geven aan de moreel-ethische verklaring van bankbestuurders ('Bankiersverklaring').

Tot slot ondersteunen de banken het advies van de commissie ter versterking van de institutionele financiële structuur, zoals de aanbevelingen gericht op de verdere harmonisatie en consistentie van financiële regelgeving in Europa en de aanpassing van de Europese toezichtstructuur in lijn met de voorstellen van het zogenaamde De Larosière-rapport. De banken gebruiken de komende tijd om deze aanbevelingen nader te bestuderen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.