Nieuws

Accountant moet ook lijken uit de kast melden

Accountants moeten alle ongebruikelijke transacties waarvan zij kennisnemen melden bij FIU Nederland. Ook al gaat het om transacties uit het verleden, waarbij de accountant zelf niet is betrokken. Dit geldt ook voor forensisch accountants.

Dat antwoordt minister Bos van Financiën op vragen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Na een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven eind vorig jaar ontstond discussie over de reikwijdte van de meldplicht. Hoogleraar en blogger op deze site Marcel Pheijffer vond de uitspraak een stap terug en sprak de vrees uit dat in de praktijk verwarring zou ontstaan.

Volgens het college hoefde de belastingadviseur, die verbonden was aan een advocatenkantoor, niet aan FIU Nederland te melden dat zijn cliënt omzet had verzwegen voordat deze hem inschakelde als adviseur. Deze uitspraak is op zichzelf duidelijk, ware het niet dat de Wet MOT per 1 augustus 2008 is vervangen door de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft). De nieuwe wet hanteert een iets andere terminologie, zodat de schriftgeleerden het er niet over eens waren of de uitspraak van het beroepscollege ook geldt voor de huidige wetgeving.

Het BFT, dat de zaak bij het college verloor, heeft de minister van Financiën medio januari om verduidelijking gevraagd. Geldt de meldplicht ook voor lijken uit de kast? En geldt die ook voor de werkzaamheden van forensisch accountants?

De minister van Financiën heeft de vragen binnen een week beantwoord. Het antwoord is te lezen op de website van het BFT (onder Actueel > Publikaties en Persberichten). Volgens het ministerie moet de term ‘transactie' uit de Wwft in lijn met de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) en de Tweede en Derde Europese anti-witwasrichtlijn worden uitgelegd.

Dat komt erop neer dat een accountant ook moet melden als hij passief betrokken is bij een ongebruikelijke transactie en daarvan slechts op de hoogte is.

Ongebruikelijke transacties kunnen zich volgens de bewindsman ook uitstrekken tot transacties van derden waar de cliënt op een later tijdstip bij betrokken is ‘en waar de instelling in zijn of haar normale beroeps- of ondernemingsuitoefening wetenschap van krijgt of heeft verkregen'.

Met de Tweede en Derde anti-witwasrichtlijn heeft de Europese wetgever volgens minister Bos uitdrukkelijk beoogd alle beroepsmatige werkzaamheden van de accountant (en degenen die vergelijkbare werkzaamheden verrichten) onder de anti-witwaswetgeving te brengen.

Forensische activiteiten vallen er dus ook onder, of deze nu worden uitgevoerd door accountants, recherchebureaus of advocaten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.