Nieuws

'Dubbele heffing bij schenking en erfenis moet worden voorkomen'

Het komt steeds vaker voor dat vermogen over de grens wordt geschonken of vererft. Dergelijke grensoverschrijdende vermogensoverhevelingen leiden vaak tot dubbele belastingheffing doordat de fiscale heffingen voor schenkingen en erfenissen tussen landen sterk uiteenlopen. Deloitte verwelkomt daarom een initiatief van de Europese Commissie om aan de hand van een inventarisatie van knelpunten tot een beperking of zelfs volledige oplossing van de dubbele belasting te komen.

"Door tijdige en zorgvuldige planningen kan de fiscale schade voor erfgenamen weliswaar worden beperkt, maar het is zeer wenselijk dat voor de dubbele heffing goede oplossingen komen, aldus Peter Kavelaars, partner bij Deloitte en hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "We zijn dan ook ingenomen met een onlangs gepubliceerd initiatief van de Europese Commissie om aan de hand van een inventarisatie van knelpunten tot een beperking of zelfs volledige oplossing van de dubbele belasting te komen."

"We hebben daartoe een overzicht opgesteld met knelpunten die in veertien lidstaten van de Europese Unie aan de orde zijn." Belangrijke oorzaken van de dubbele heffing zijn verschillen tussen het huwelijksgoederen- en het erfrecht tussen de lidstaten en het belasten bij de erfgenaam door sommige landen, terwijl andere landen belasten bij de erflater. Daarnaast zijn er heel weinig belastingverdragen tussen landen gesloten die dubbele belasting moeten voorkomen.

Deloitte heeft aanbevelingen gedaan aan de Europese Commissie in welke richting een oplossing wenselijk is. Uit de inventarisatie blijkt dat dit nog niet zo eenvoudig is, doordat de fiscale heffingen binnen de Europese Unie sterk uiteen lopen. Om die reden is Deloitte van oordeel dat al veel zou zijn gewonnen door de belastingen op schenkingen en verervingen binnen de Europese Unie veel meer op elkaar af te stemmen.

"Bovendien is het van belang dat er meer verdragen ontstaan of zelfs een alomvattende regeling tussen de lidstaten tot stand wordt gebracht die dubbele belasting voorkomt," vervolgt Kavelaars. "We zijn van mening dat de Europese Commissie op die terreinen initiatieven zou moeten ontplooien, zodat schenkingen en erfenissen niet of slechts zeer beperkt dubbel worden belast. Dubbele belasting verstoort immers het vrije personen- en kapitaalverkeer binnen de Europese Unie hetgeen het EU-recht verbiedt. Mocht dat niet mogelijk zijn dan dienen de lidstaten op grond van eigen wetgeving de dubbele heffing zoveel mogelijk te beperken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.