Nieuws

Amerikaanse autoriteiten onderzoeken Griekenland-constructies banken

Zowel de Fed als de SEC starten onderzoeken naar de rol van Goldman Sachs in de Griekse schuldencrisis. Het onderzoek breidt zich mogelijk uit naar andere banken.

"We are looking into a number of questions relating to Goldman Sachs and other companies and their derivatives arrangements with Greece", aldus Ben Bernanke, voorzitter van de Fed, tijdens een getuigenis voor het Amerikaanse Congres. Hij zei dat de SEC het onderzoek volgt. Meer details gaf hij overigens niet.

Goldman Sachs wordt ervan verdacht om Griekenland te hebben geholpen de staatsschuld te verdoezelen. De bank zelf heeft verklaard dat credit default swaps een minimale rol speelden bij de Griekse schuldencrisis. De financiële producten zijn ingezet conform Europese regelgeving, aldus de bank.

Tijdens zijn getuigenis haalde Bernanke uit naar financiële producten zoals credit default swaps (CDS's), waarmee naties gedestabiliseerd kunnen worden. Zijn verklaring komt op het moment dat er in de G20 stemmen opgaan voor een verbod op het gebruik van CDS's.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.