Nieuws

Olympus erkent jaarrekeningfraude

De Japanse camerafabrikant Olympus heeft erkend dat verliezen zijn geboekt als acquisitieuitgaven. Op deze manier hoopte het bedrijf de werkelijke financiële omstandigheden te verbloemen.

"Olympus Corporation discovered that it had been engaging in deferring the posting of losses on investment securities since around the 1990s, and that a series of fees, including acquisition funds, had been used to resolve such deferral in the posting of the losses", aldus een verklaring van Olympus. 

Het vervalsen van de boeken gaat terug tot de jaren negentig. Bedragen van in totaal 1,4 miljard dollar zijn geboekt als kosten voor acquisitie, onder andere betalingen aan adviseurs. In werkelijkheid maskeerde de onderneming hiermee dat er verliezen op beleggingen werden geleden. 

Zo boekte Olympus 700 miljoen dollar als commissie voor adviseurs rond de overname in 2008 van een Brits bedrijf. Volgens critici was dat een buitensporig bedrag voor de geleverde diensten. 

Al wekenlang is de fabrikant in de greep van boekhoudfraude, nadat PwC op verzoek van de directeur een rapport schreef over de vreemde acquisitie-uitgaven. In navolging hiervan werd de directeur ontslagen en trad de bestuursvoorzitter af. 

Olympus weigerde te zeggen of er sprake was crimineel handelen, maar zei wel dat drie kopstukken die hadden meegewerkt aan het toedekken van de verliezen de laan werden uitgestuurd. Onder hen ook bestuursvoorzitter Tsuyoshi Kikukawa.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.