Nieuws

Bestuursvoorzitter Olympus treedt af vanwege overnameschandaal

Bestuursvoorzitter Tsuyoshi Kikukawa van camerafabrikant Olympus is vandaag opgestapt wegens verdachte advieskosten rond een overname in Engeland. De kwestie ontlokt een debat over het gebrekkig toezicht op Japanse beursfondsen.

Ondanks het aftreden van Kikukawa is Olympus furieus dat de gevoelige informatie is uitgelekt. De president van het bedrijf, Michael Woodford, had voor klokkenluider gespeeld nadat hij PwC onderzoek had laten doen naar bedenkelijke geldstromen rond de overname van het Britse Gyrus Group. Een half miljard zou naar adviseurs zijn gesluisd zonder duidelijke verantwoording over deze uitgave. 

Woodford werd vanwege zijn vraagtekens bij de betalingen aan adviseurs rond de overname ontslagen. Sindsdien hebben de aandelen van het bedrijf meer dan de helft van hun waarde verloren. Kikukawa zegt te zijn afgetreden om het vertrouwen in de onderneming te herstellen. 

Media voorspellen dat de kwestie een debat kan uitlokken over het gebrekkig onafhankelijk toezicht op bestuurders van beursfondsen, waardoor het mangement daarvan hoge risico's kan nemen en een loopje neemt met rechten van beleggers. 

Volgens analisten verandert het aftreden van Kikukawa weinig aan de onduidelijkheid rond de betalingen bij de overname. "Nothing changes with this", zo citeert persbureau Reuters een financieel analist in Japan. "It doesn't clarify anything about the lack of details, nor anything about the responsibility of the person said to be at the heart of the scandal."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.