Nieuws

Pensioenen: voor Nederland belangrijke wijzigingen IAS 19 op komst

Op 2 februari heeft de IASB vergaderd over de wijzigingen van IAS 19 (Employee Benefits) naar aanleiding van de zogenaamde 'shared risk'-pensioensystemen die typerend zijn voor de Nederlandse situatie.

Bij dergelijke systemen worden de risico's van de pensioenregeling gedeeld door de werkgever en de werknemer. 

Door het vele lobbywerk van de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) in nauwe samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nederlandse vertegenwoordiger in de IASB Working Group Pensions gedurende de afgelopen jaren blijkt de IASB bereid shared risk-systemen te adopteren en te betrekken bij de wijzigingen van IAS 19. 

Ook in de NIVRA-commentaarbrief van 1 september 2010 worden 'shared risk' (hybride)-pensioensystemen met verwijzing naar de commentaarbrief van de RJ onder de aandacht van de IASB gebracht. Dit standpunt is eveneens verwerkt in de commentaarbrief van de FEE, de Europese koepelorganisatie van accountants. 

De IASB heeft in haar overleg van 2 februari de volgende voor Nederland belangrijke voorlopige besluiten genomen: 

  • het bestaan van een 'defined benefit formula' houdt niet per definitie in dat er ook sprake is van een defined benefit pensioenregeling;
  • op de pensioenverplichting (defined benefit obligation) moeten de werknemersbijdragen in mindering worden gebracht;
  • de financiële effecten van juridische of feitelijke aanvullende verplichtingen tot extra bijdragen door de werkgever moeten worden beperkt tot de maxima die hierover tussen partijen zijn afgesproken.

Let wel, het gaat hier vooralsnog om voorlopige besluiten die naar verwachting in maart definitief zullen worden vastgesteld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.