Nieuws

KPMG: 'Zorg over administratiekosten nieuw pensioenstelsel'

Pensioenfondsbestuurders maken zich zorgen over toenemende administratiekosten in de transitie naar nieuwe pensioenregelingen.

Dat blijkt uit het KPMG-onderzoek 'Status Pensioentransitie' onder bestuurders van 59 Nederlandse pensioenfondsen. De helft van de pensioenbestuurders durft niet te beloven dat administratiesystemen op tijd ingericht zijn voor het nieuwe pensioenstelstel.

Waar de kosten tijdens de transitie nu volgens KPMG enorm oplopen, verwacht 90 procent van de pensioenfondsen dat deze kosten gaan dalen zodra de nieuwe pensioenregelingen van kracht zijn. Echter, slechts 22 procent van de pensioenbestuurders voorziet dat de administratielasten bij het nieuwe pensioenstelsel lager zijn dan de kosten onder de oude pensioenregeling.

Ook pleit 68 procent van de pensioenbestuurders voor meer aandacht voor communicatie naar deelnemers over verwachte pensioenuitkomsten en te nemen keuzes als onderdeel van de zorgplicht. Tegelijkertijd heeft het merendeel (73 procent) vertrouwen in een succesvolle transitie naar een nieuw pensioenstelsel.

Voorkeur

Volgens KPMG valt ook op dat de meerderheid van de pensioenbestuurders nog niet weet welke pensioenregeling voorkeur gaat krijgen. "Zoals het er nu naar uitziet, verwacht 75 procent van de pensioenbestuurders dat het solidaire contract populairder wordt dan de flexibele pensioenpremieregeling. Niet meer dan 20 procent zal naar verwachting kiezen voor de flexibele regeling. Voor sociale partners is het nog te vroeg hun voorkeur uit te spreken", aldus KPMG.

In de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel hebben pensioenfondsen volgens KPMG een enorme klus te klaren. Monica Swalef, partner en Head of Pensions Advisory van KPMG: "Ze moeten aan veel knoppen tegelijk draaien. Daarbij is er sprake van complexe materie die niet altijd eenvoudig uit te leggen is aan burgers in ons digitale tijdperk. Dat vraagt veel van adequate processen, systemen en goede datakwaliteit. Opmerkelijk is de overtuiging van pensioenbestuurders dat het nieuwe pensioenstelsel geen vermindering van administratieve lasten gaat opleveren, terwijl dat bij wet wel de belofte is. We hebben dus nog flink veel uitdagingen aan te gaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.