Nieuws

Drie amendementen ingediend over accountantswetgeving

Tijdens het wetgevingsoverleg Tweede pakket wetgeving financiële markten in de Tweede Kamer op maandag 6 februari worden drie amendementen over accountancy ingediend. Een over de scheiding van controle en advies, een over kantoorroulatie en een derde over de Chinese Walls bij de AFM.

Het amendement over de scheiding van controle en advies is ingediend door Ronald Plasterk (PvdA), Ewout Irrgang (SP) en Bruno Braakhuis (GroenLinks). Voor een Kamermeerderheid is aanvullende steun van PVV of andere partijen nodig.

Volgens het amendement wordt aan de Wet op het accountantsberoep het volgende artikel toegevoegd: "Een accountantsorganisatie die verantwoordelijk is voor de wettelijke controle of de controle van de jaarrekening of geconsolideerde jaarrekening van een organisatie van openbaar belang voert naast die controles geen andere werkzaamheden uit voor die organisatie."

Toelichting: "Voor organisaties van openbaar belang (OOB's) moet er een scheiding komen van audit en non-audit. Dit betekent dat een accountantskantoor niet tegelijkertijd auditdiensten en non-auditdiensten mag leveren aan een OOB."

Het tweede amendement betreft verplichte kantoorroulatie en is ingediend door Roland van Vliet (PVV) en lijkt vooralsnog dus niet gesteund door Plasterk en andere Kamerleden. Volgens dit amendement worden organisaties van openbaar belang verplicht om "iedere zes jaar te rouleren van accountant (niet een andere accountant bij hetzelfde kantoor, maar echt een ander kantoor). Daarna moet er een afkoelingsperiode van 2 jaar zijn, voordat hetzelfde kantoor weer de wettelijke jaarrekeningcontrole mag doen".

Het derde amendement is ingediend door PvdA, PVV, SP en GroenLinks, die samen een Kamermeerderheid vertegenwoordigen, en betreft het verwijderen van de zogenoemde Chinese Walls binnen de Autoriteit Financiële Markten tussen het toezicht op accountantsorganisaties en het toezicht op de financiële verslaggeving.

In een toelichting bij het amendement stellen de indieners dat de AFM door deze 'Chinese Walls' in het toezicht de informatie van andere afdelingen niet gebruikt kan worden voor het toezicht op de financiële verslaglegging en vice versa. "Dit komt de kwaliteit, doortastendheid en snelheid van het toezicht niet ten goede. Deze artificiële ‘waarborgen voor ineffectief toezicht', i.c. de Chinese Walls, moeten daarom worden afgeschaft".

"Daarnaast heeft de AFM slechts beperkte bevoegdheden in de onderzoeksfase. Dit amendement ziet daarom tevens op aanvullende bevoegdheden voor de AFM om haar toezicht ten behoeve van goed functionerende kapitaalmarkten, consumentenbescherming en beleggersbescherming meer optimaal te kunnen uitvoeren."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.