Nieuws

NBA: Implementatie risicomanagement en compliance in bouw onvoldoende

Governance, Risicomanagement en Compliance (GRC) is nog onvoldoende geïmplementeerd bij Nederlandse bouwondernemingen. Dat is de conclusie van het deze week verschenen NBA-rapport 'GRC in de bouw aan de maat?'.

Het rapport bevat de resultaten van onderzoek naar de mate van ontwikkeling van GRC bij grote Nederlandse bouwondernemingen. "GRC is de combinatie van processen en structuren die het bestuur van een organisatie heeft geïmplementeerd om de activiteiten van informatie te voorzien, te sturen, te managen en te monitoren bij het bereiken van haar doelstellingen", aldus het rapport. 

De conclusies zijn in het rapport weergegeven in de vorm van vragen. "Op deze manier hopen wij de discussie met bouwondernemingen over GRC te openen", vertelt projectleider San Croonenberg. "GRC is bij veel bouwondernemingen een ondergeschoven kindje. Er spelen vooral kortetermijnbelangen en een toekomstvisie ontbreekt vaak. Voor de eigen continuïteit is het belangrijk dat GRC een vaste plek inneemt binnen de organisatie." 

De vier conclusies/vragen zijn: 

  1. Hebben bouwondernemingen voldoende kennis en kunde van GRC en specifiek enterprise risk management (ERM) om de huidige ontwikkelingen te beheersen?
  2. Is de huidige inschaling niet aan de rooskleurige kant en de ambitie te hoog?
  3. Kan het management de juiste beslissingen nemen over risico's omtrent bijvoorbeeld groeidoelstellingen, voorfinancieringen, aanbestedingsprocedures, netto werkkapitaal, grondposities, afval, integriteit, klokkenluiders en prestatiebeoordelingen, bij afwezigheid van een geïntegreerd GRC-speelveld?
  4. Is prestatiemeting op gebied van transparantie en integriteit - als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen - voldoende geïmplementeerd?

Croonenberg: "De vier vragen kunnen worden gezien als richtlijnen. De projectgroep heeft ook een GRC-normenkader ontwikkeld, dat opgenomen is in het rapport. Wij bevelen toezichthouders, bestuurders en managers van bouwondernemingen aan om dit kader te implementeren en de organisatie hier periodiek aan te toetsen." 

Op maandag 2 juli 2012 organiseert de Ledengroep Intern en Overheidsaccountants (LIO) van de NBA een besloten bijeenkomst 'GRC in de bouw aan de maat?' bij de NBA te Amsterdam, waarvoor zijn uitgenodigd branche-en netwerkorganisaties, externe accountants, commissarissen, bestuurders en directieleden van de vijftig grootste bouwondernemingen in Nederland. Doel van deze bijeenkomst is om met elkaar van gedachten te wisselen over de bevindingen van het rapport. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.