Nieuws

NBA: Kwaliteitsbeheer mkb-kantoren moet beter

De kwaliteitsbeheersing van een derde van de accountantskantoren werkzaam in de mkb-praktijk schiet nog steeds tekort. Dat blijkt uit de kwaliteitstoetsingen die in 2011 door beroepsorganisatie NBA zijn gehouden. De NBA bereidt maatregelen voor die moeten bijdragen aan een structurele verbetering van de kwaliteit van deze kantoren.

De toetsingen beoordelen het stelsel van kwaliteitsbeheersing van accountantskantoren en zijn uitgevoerd door het College Kwaliteitsonderzoek van het NIVRA en de Raad van Toezicht van de NOvAA. 

Het NIVRA beoordeelde 77 kantoren zonder Wta-vergunning. Daarvan scoorden er 25 onvoldoende bij de beoordeling van het stelsel van kwaliteitsbeheersing. Dat is 32 procent; een verbetering ten opzichte van de toetsingsronde over 2010, toen 43 procent van de getoetste kantoren een onvoldoende kreeg. 

De Raad van Toezicht van de NOvAA gaf een oordeel over 171 kantoren. Daarvan kregen er 108 een voldoende en 63 een onvoldoende. Net als bij de vorige ronde toetsingen scoorde daarmee 37 procent onder de maat. 

De NBA constateert dat het percentage kantoren dat onvoldoende scoort bij de eerste toetsingsronde structureel te hoog blijft. "De beroepsorganisatie hecht veel waarde aan een goed kwaliteitsbeheersingssysteem, omdat daarmee de kwaliteit van de dienstverlening van accountantskantoren wordt geborgd", stelt NOvAA-voorzitter Dirk ter Harmsel. Na hertoetsing scoort circa 90 procent van de beoordeelde kantoren overigens wel een voldoende. 

De NBA heeft een pakket aan preventieve maatregelen ontwikkeld om de kwaliteit van de kantoren te verbeteren. De kantoorleiding van accountantspraktijken met een onvoldoende beoordeling kan worden verplicht tot noodzakelijke bijscholing. Startende accountantskantoren krijgen meer informatie en worden kort na aanvang van hun werkzaamheden getoetst. Voorts stelt de NBA cursusmateriaal kwaliteitsbeheersing en ondersteunende praktijkhandboeken beschikbaar. 

Tijdens de komende ledenvergadering op 28 juni wordt NBA-leden bovendien gevraagd in te stemmen met een verbeterde Verordening kwaliteitstoetsing. Hiermee wordt het mogelijk om via risico-analyse tekortschietende kantoren eerder te signaleren en passende maatregelen te laten treffen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.