Nieuws

Barclays schikt rentemanipulatie voor half miljard

Zakenbank Barclays heeft ingestemd met een schikking van 450 miljoen dollar wegens rentemanipulatie. Verdere vervolging is hiermee van de baan. Engelse en Amerikaanse toezichthouders hebben meer zakenbanken op de korrel.

De schikking is getroffen met de Amerikaanse justitie, de Commodity Futures Trading Commission in de VS en de Financial Services Authority in Engeland. In het jaarverslag 2011 had Barclays al melding gemaakt van het onderzoek door autoriteiten naar rentemanipulatie. 

Volgens de beschuldigingen zouden medewerkers van Barclay geprobeerd hebben om de Libor-rente te manipuleren. Dit is een rentetarief dat banken en instellingen hanteren om elkaar geld te lenen op de Londense geldmarkt. 

De hoogte van deze rente beïnvloedt de tarieven van bancaire producten. De onderliggende waarde daarvan is volgens media 350 biljoen dollar. 

Tal van autoriteiten wereldwijd doen onderzoek naar de manipulatie van Libor-rentetarieven en andere rentestandaarden. Volgens de New York Times wordt ook onderzocht of andere banken rentetarieven proberen te manipuleren. Toezichthouders proberen te achterhalen welke informatie banken hierover deelden met elkaar. 

De schikking met Barclays heeft geen betrekking op onderzoek door de Europese Commisie, die nagaat in hoeverre grote Engelse en Franse banken de rentestandaard Euribor probeerden te manipuleren. De Commissie weigert te zeggen welke banken worden onderzocht. 

Bestuursvoorzitter Bob Diamond van Barclays stelde in een verklaring dat de bank onmiddellijk stappen had ondernomen nadat duidelijk was dat medewerkers over de schreef waren gegaan met de rentemanipulatie.

"The events which gave rise to today's resolutions relate to past actions which fell well short of the standards to which Barclays aspires in the conduct of its business. When we identified those issues, we took prompt action to fix them and co-operated extensively and proactively with the authorities."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.