Klokkenluider Liboraffaire krijgt beloning van bijna 200 miljoen
Een klokkenluider die belangrijke informatie heeft verstrekt over de Liboraffaire heeft van Amerikaanse toezichthouders een beloning gekregen van bijna 200 miljoen dollar, omgerekend bijna 172 miljoen euro.
Volgens de zogeheten Commodity Futures Trading Commission (CFTC) gaat het om de hoogste beloning ooit voor iemand die een tip gaf aan de autoriteiten over ongeoorloofd handelen van banken.
Wie het bedrag precies opstrijkt, is niet naar buiten gebracht. Naar verluidt gaat het om een voormalige medewerker van Deutsche Bank. Dat de beloning zo hoog is heeft ermee te maken dat er in verband met het schandaal ook torenhoge boetes zijn uitgedeeld aan meerdere banken.
Liborschandaal
De misstanden met het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor kwamen jaren terug aan het licht. Handelaren van grote internationale banken bleken ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren.
Ook de Rabobank was destijds betrokken bij het gesjoemel met de Liborrente. De bank kreeg hiervoor in 2013 een boete van 774 miljoen euro van Amerikaanse en Europese toezichthouders.
Bron: ANP
Gerelateerd

De nieuwe klokkenluidersregeling: accountants opgelet
Per 18 februari 2023 geldt de Wet bescherming klokkenluiders. Deze wet wijzigt de Wet Huis voor klokkenluiders ('de oude wet'), die gold sinds 1 juli 2016. De nieuwe...

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen
De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen...

Rabobank verdachte in witwasonderzoek Openbaar Ministerie
Rabobank is door het Openbaar Ministerie als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme.

Boetes dreigen voor Rabobank en Deutsche Bank om kartelvorming
Rabobank en Deutsche Bank hebben met geheime afspraken over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels geschonden, denkt de Europese Commissie....

Raad van State: klokkenluiderswet nog steeds te onduidelijk
De Raad van State vindt dat de nieuwe wetgeving die klokkenluiders beter moet beschermen, duidelijker kan. De nieuwe wet moet werknemers beschermen die melding maken...