Nieuws

'Big four ontwijken discussie over dubbele niet-belastingheffing'

Drie van de vier big four hebben niet gereageerd op vragen over fiscale constructies binnen Europa waarmee bedrijven gevrijwaard blijven van belastingen. De oproep is afkomstig van Tax Justice Nederland, een netwerk van ngo's voor belastinghervorming. Alleen PwC heeft geantwoord.

"Het is teleurstellend dat van de big four alleen PwC heeft gereageerd op onze open brief over dubbele niet-belastingheffing. PwC stelt in hoofdlijnen dat het de politiek is die een oordeel over dit onderwerp moet vellen", zegt Albert Hollander, voorzitter van Tax Justice Nederland. Hij is daarnaast hoofd legal & compliance bij de Triodos Bank en voormalig partner van PwC. 

Het vraagstuk van dubbele niet-belastingheffing is op de agenda gezet door de Europese Commissie, die hierover begin dit jaar een raadplegingdocument publiceerde. Het is bestemd voor alle burgers en organisaties in de Europese Unie. Tax Justice heeft de publicatie aangegrepen om dubbele niet-belastingheffing op de maatschappelijke agenda te zetten. 

Tax Justice is een organisatie die zich inzet voor een internationaal belastingsysteem dat bijdraagt aan internationale ontwikkeling. Zij wordt gevormd door acht maatschappelijke organisaties (Oxfam Novib, Oikos, SOMO, Cordaid, Both Ends, Evert Vermeer Stichting, Transnational Institute en ActionAid NL). 

"Dubbele niet-belastingheffing staat voor hybride financiering binnen de Europese Unie die het mogelijk maakt om over sommige inkomsten in het geheel geen belasting te betalen", zegt Hollander. Als voorbeeld noemt hij de financiële deelname van een Nederlands bedrijf in een Spaanse dochtermaatschappij. 

"Volgens het Spaanse fiscale recht kan dit als lening worden opgevoerd, waarvoor vrijstelling op rente geldt. In Nederland kan de deelname als participatie worden opgevoerd, waarvoor eveneens vrijstelling op rente geldt. Volgens de Europese Commissie zijn er acht van dit soort constructies die dubbele niet-belastingheffing mogelijk maken." 

Tax Justice Nederland heeft de big four gevraagd of er nog meer van dit soort fiscale constructies zijn binnen Europa. Daarnaast heeft de organisatie de big four gevraagd hoe advisering over dubbele niet-belastingheffing zich tot verhoudt tot de publieke taak als controlerend en onafhankelijk accountant. Tenslotte vroeg Tax Justice om een oordeel over dubbele niet-belastingheffing. 

"We hebben de big four aangeschreven omdat zij belangrijke fiscale adviseurs zijn van grote bedrijven", zegt Hollander. "Daarom dragen zij extra verantwoordelijkheid voor dit soort fiscale constructies. Daarom zijn we benieuwd wat zij daar zelf van vinden." 

"De reactie van PwC over dit onderwerp is niet direct wat wij graag zien, maar het geeft wel mogelijkheid om hierover met elkaar in debat te gaan." 

De Europese Commissie heeft hierover geen standpunt, hoewel in het raadplegingdocument de schaduwzijde van dubbele niet-belastingheffing wel worden uitgelegd. 

"Het is niet wenselijk dat grensoverschrijdende activiteiten van belastingplichtigen in de interne markt van de EU tweemaal onbelast blijven, omdat dit een belastingvoordeel oplevert ten opzichte van belastingplichtigen die normaal worden belast", zo schrijft de Europese Commissie in het desbetreffende document. "Wij willen een beter beeld krijgen van het probleem dat zich voordoet en zo mogelijk van de financiële gevolgen die het heeft."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.