Nieuws

Peter van der Zanden: Fair value ten onrechte ultieme waarderingsgrondslag in accounting

De invoering van 'fair value' in de accountancy lijkt meer op pragmatische gronden te zijn gebeurd dan dat deze rust op een deugdelijk theoretisch fundament. Dat stelt hoogleraar Peter van der Zanden van Tilburg University vrijdag 14 september in zijn afscheidsrede.

De afgelopen decennia is in de accountancy veel veranderd. Een van de belangrijkste wijzigingen in de verslaggeving was de opkomst van de waardering tegen fair value. In zijn afscheidsrede brengt hoogleraar Externe verslaggeving Peter van der Zanden de fundamenten van accounting en de doelstellingen van de jaarrekening in relatie met de toepassing van fair value. 

Hoewel Van der Zanden toegeeft dat de fair value van bepaalde activa voor investeerders, zeker bij financiële instellingen, relevant kan zijn, lijkt waardering op de grondslag van historische kosten, eventueel aangevuld met informatie over de fair value van bepaalde activa, beter aan te sluiten op de doelstellingen van de jaarrekening. 

De in beroepskringen algemeen toegejuichte, onder leiding van de voorzitter van de IASB Sir David Tweedie op de troon gehesen fair value-waardering, wordt volgens Van der Zanden dan ook ten onrechte als de ultieme waarderingsgrondslag beschouwd.  

Prof. dr. mr. P.M. (Peter) van der Zanden (1947) was vanaf 1 september 1966 tot 1 september 2006 werkzaam bij Ernst & Young Eindhoven, van 1983 tot 1 september 2006 als lid van de maatschap. 

Vanaf 1988 tot en met 2006 was hij verbonden aan de Nyenrode University te Breukelen, vanaf 1991 als deeltijdhoogleraar Financial Accounting, onder meer betrokken bij de programma's IDP, MBA en Executive MBA. Vanaf 1 januari 1993 was hij tevens deeltijdhoogleraar Financial Accounting aan de Universiteit van Tilburg. 

Sinds november 2006 is hij raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Den Haag. Vanaf mei 2009 tot 31 december 2011 was hij rechter-plaatsvervanger in de Accountantskamer te Zwolle. Per 1 oktober 2011 is hij benoemd tot raadsheer-plaatsvervanger in het College van Beroep voor het bedrijfsleven. 

Sinds 1 januari 2007 is hij voorzitter van de Toetsing Wta Commissie van de SRA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.