Nieuws

Schikking Rabobank in Libor-affaire

Rabobank schikt voor in totaal 774 miljoen euro met diverse autoriteiten na onderzoeken naar manipulatie door medewerkers van de bank van de Libor- en Euribor-rentetarieven.

Piet Moerland heeft naar aanleiding van de uitkomsten van de onderzoeken, onder andere van de Nederlandsche Bank (DNB), besloten met onmiddellijke ingang terug te treden als bestuursvoorzitter.

"Uit het onderzoek van DNB blijkt dat Rabobank haar interne organisatie niet goed op orde had. Zo konden er misdragingen plaatsvinden bij het doorgeven van tarieven voor Libor en Euribor. DNB meent dat in de periode van 2006 tot eind 2012 sprake is van ernstige overtredingen van de regels om de beheerste en integere bedrijfsvoering op orde te hebben", aldus DNB in een persbericht. Volgens de toezichthouder heeft Rabobank volledige medewerking verleend aan het onderzoek.

In totaal waren dertig medewerkers betrokken bij de rentemanipulatie. De top van de bank was niet betrokken of op de hoogte.

Op aandringen van DNB heeft Rabobank disciplinaire maatregelen genomen tegen de betreffende medewerkers en ruim 4 miljoen euro aan bonussen ingetrokken. Daarnaast heeft de raad van bestuur 2 miljoen euro nog niet uitbetaalde bonussen ingeleverd.

Ook heeft Rabobank een pakket maatregelen ingevoerd om de compliance te versterken, de risico's terug te dringen en de bedrijfscultuur te verbeteren.

"Ik heb het volste begrip voor de maatschappelijke verontwaardiging over de uitkomsten van de onderzoeken en ik deel die. Namens de bank en namens het bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen. De raad van bestuur betreurt ten zeerste dat dit is gebeurd en dat dit heeft kunnen gebeuren", aldus Moerland in een toelichting op zijn vertrek.

"Het klemt des te meer omdat dit type cultuur en het gedrag dat daar uit voortkomt, op geen enkele wijze past bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering. Respect, integriteit, professionaliteit en duurzaamheid zijn de kernwaarden van onze bank. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat mensen van de Rabobank vanuit deze waarden opereren. Daarom heb ik vandaag besloten om uit principe en met onmiddellijke ingang terug te treden als voorzitter van de raad van bestuur."

Rinus Minderhoud, sinds 2002 commissaris van de Rabobank Groep, volgt Moerland op interimbasis als bestuursvoorzitter op.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.