Nieuws

Wat kunnen accountants leren van artsen en piloten?

Wat kunnen accountants leren van de luchtvaart en de medische sector? Dat wil de NBA graag onderzoeken, als onderdeel van het project 'Verbeter het lerend vermogen'.

De NBA wil het lerend vermogen van het accountantsberoep verbeteren: het ontwikkelen van kennis door beter te leren van fouten en incidenten om die in de toekomst te kunnen voorkomen. Dit is één van de bestuurlijke projecten voor 2013.

Leren van de sectoren met ervaring

Er zijn maatschappelijke sectoren die ruime ervaring hebben in risicomanagement, crisispreventie etc., vaak omdat incidenten in die sectoren een fatale afloop kunnen hebben. Daar zijn mechanismen ontwikkeld als blame free reporting, snel en collectief leren van incidenten en uitwisselen van ervaringen. Hoe pakken die sectoren dat aan en wat kunnen accountants daar van leren?

Luchtvaart & medische sector

Na een eerste ronde van inventariserende gesprekken heeft de NBA de medische sector en de luchtvaart geïdentificeerd als sectoren die sterk gericht zijn op preventie en in het snel en collectief leren van incidenten. Het gaat hier om complexe processen in uiteenlopende omgevingen, en daarom wil de NBA hier nu systematisch onderzoek naar doen.

Thema's

Om richting te geven aan dit onderzoek vraagt de NBA zijn leden om mee te denken bij het bepalen van de meest relevante thema's en leergebieden.

De NBA heeft een lijst opgesteld van 10 mogelijke thema's waarvan u kunt aangeven welke u relevant acht en waarom. Ook kunt u aangeven of u nog thema's mist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.