Nieuws

IT- en financial auditsoep in zes hoofdthema's

Gaan controlerend accountant en IT-auditor intensiever samenwerken (audit integration) of ontwikkelen financiële en IT-audit zich juist meer en meer los van elkaar en blijft samenwerking beperkt tot het naar behoefte 'inkopen' van vaktechnische kennis?

Bovenstaande vraag wordt al enige decennia lang gesteld, maar de 'strijd' is nog niet beslecht. Het artikel 'Audit integration moet gaan vliegen' in het maartnummer van Accountant leidde dit voorjaar tot een storm aan reacties en een geanimeerde discussie op deze site.

Die discussie was vervolgens eind mei aanleiding voor een bijeenkomst in het kantoor van Coney, om de argumenten van de twee 'scholen' eens goed op een rij te zetten. Dat bleek niet eenvoudig. De vraag of IT- en financiële audit zouden moeten integreren, verengt zich al snel tot de kwestie of systeemgericht of juist datagericht controleren effectiever is.

Zicht op één best practice is er nog niet. Een bijkomende complicatie is dat niet-ingewijden in dit debat het spoor al snel bijster zijn. De 'enge' discussie over datagericht versus systeemgericht controleren neemt bovendien het zicht weg op zaken die minstens zo belangrijk zijn.

In de 'soep' van argumenten worden hoofdthema's al snel onherkenbaar. In het juli/augustusnummer doet Accountant een poging die thema's eens apart te benoemen. Het zijn er zes:

  1. De rollen die controlerend accountant en IT-auditor kunnen innemen bij de klant
  2. Waar liggen de grenzen van de expertise die van accountant en IT-auditor mag worden verwacht?
  3. Het maatschappelijk Umfeld en daarmee het commercieel krachtenveld verandert voor financiële én IT-auditors, maar op verschillende manieren
  4. Financiële audit kan ook los van IT-audit extra toegevoegde waarde leveren
  5. Andere manieren om IT en rekencapaciteit in te zetten bij controle van de jaarrekening
  6. Accountants komen van Mars, IT-auditors van Venus. 'Taal'- en cultuurverschillen liggen aan de basis van soms moeizame samenwerking.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.