Nieuws

NBA: Sponsoring controlerend accountants aan banden

Accountants mogen in de toekomst geen sponsorrelatie meer hebben met organisaties die tegelijk door hen worden gecontroleerd. Ook het aannemen of geven van geschenken aan opdrachtgevers wordt aan banden gelegd.

Dat staat in de nieuwe onafhankelijkheidsregels voor accountants die door beroepsorganisatie NBA zijn gepresenteerd.

De nieuwe Verordening inzake Onafhankelijkheid eist een extra uitleg van persoonlijke giften en 'uitingen van gastvrijheid' boven een grens van 50 euro.

Daarnaast is de reikwijdte van een aantal onafhankelijkheidsregels uitgebreid. Zo wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen de diverse controlewerkzaamheden: een accountant die een duurzaamheidsverslag controleert moet aan dezelfde onafhankelijkheidsregels voldoen als bij de controle van de jaarrekening. Ook wordt het beoordelen en belonen van commerciële prestaties verboden bij cliënten waar een controle-opdracht wordt uitgevoerd.

Met de aanscherpingen gaat de nieuwe verordening op een aantal punten verder dan de internationale Code of Ethics. De onafhankelijkheidsregels voor Nederlandse accountants behoren daarmee tot de strengste regimes ter wereld.

De verordening wordt de komende maanden ter consultatie voorgelegd aan NBA-leden en andere belanghebbenden. De regels moeten definitief worden vastgesteld tijdens een NBA-ledenvergadering medio december.

  • NBA-site: Nieuwe Verordening Onafhankelijkheid: scherp en helder
  • FD: Accountant mag niet sponsoren / NBA maakt einde aan vijftig tinten grijs
  • Download het Consultatiedocument Onafhankelijkheid
  • Download de Verordening gedrags- en beroepscode accountants
  • Download de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten
  • Luister het interview met Huub Wieleman op BNR

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.