Nieuws

SRA niet blij met nieuwe onafhankelijkheidsverordening NBA

De strengere onafhankelijkheidsregels gaan ook gelden voor accountantskantoren die mkb-bedrijven controleren. Voorzitter Paul Dinkgreve van SRA stelt echter grote vraagtekens bij deze aanscherping van de regels.

"Ik begrijp niet waar dit voorstel vandaan komt", reageert Dinkgreve. "Als SRA-voorzitter heb ik de afgelopen tijd in allerlei commissies en panels gezeten. De discussies over het thema gingen nooit zo ver als het voorstel nu lijkt te gaan voor het mkb-segment. Ik vraag me af welke partijen of invloeden hier de hand in hebben."

De voorgestelde regels bepalen dat ook mkb-kantoren na zeven jaar de relatie met hun controlecliënt heroverwegen. Ook mogen zij niet meer zomaar adviezen aan controlecliënten verkopen. Dit soort regels geldt nu al voor oob-kantoren. "Onafhankelijk is onafhankelijk, en dat is niet anders voor kleinere ondernemingen", zo legde NBA-voorzitter Huub Wieleman uit in het FD.

De meeste aandacht van SRA-leden kregen de interviews die de voorzitter van de NBA erover heeft gegeven, aldus Dinkgreve. In zowel het FD als op BNR lichtte hij het voorstel toe. "Accountants moeten zich afvragen of ze niet een ander zakelijk belang hebben, waardoor ze niet onafhankelijk kunnen optreden", aldus Wieleman op BNR Nieuwsradio.

Hoewel de nieuwe verordening veel losmaakte bij accountants, stond de telefoon niet roodgloeiend bij SRA, zegt Dinkgreve. "Dat komt volgens mij vooral door de onduidelijkheid van de voorgestelde regels. Een rondje langs verschillende collega's leverde al verschillende interpretaties op. Dus we moeten eerst maar eens goed bestuderen waar het nu eigenlijk om gaat."

"Je bent inderdaad niet een beetje onafhankelijk, dat klopt. Wel moeten we beseffen waar de pijn van de onafhankelijke uitoefening van het vak ligt en waar die ontstaan is. En dat is niet in het mkb-segment. Het mkb-segment in de accountancy vertegenwoordigt een andere tak van sport, waar ook veel minder verleiding bestaat."

Dinkgreve heeft er moeite mee dat de nieuwste voorstellen van NBA grote gevolgen voor kleinere kantoren kunnen krijgen. "Door dit voorstel zouden kantoren aparte medewerkers voor fiscaal advies en voor assurance moeten hebben vanwege de onafhankelijkheid. Ik snap niet dat dat verplicht gesteld moet gaan worden in een nieuwe verordening. We hebben al de VGBA, de Verordening Gedrags- en Beroepscode Accountants die in januari van kracht wordt."

"Zodra er iets aan de hand is met een accountant, kijkt de rechter als eerste naar deze VGBA. Daarbij hanteert de rechter overigens het veel bredere begrip 'objectiviteit', waarvan 'onafhankelijkheid' slechts een onderdeel is. Wat nu gaat gebeuren is dat er regelgeving wordt voorgesteld die strenger is dan de Europese regels voor onafhankelijkheid van accountants. Wat we nodig hebben in Europese regelgeving is harmonie, geen disharmonie."

Dinkgreve is van plan de nieuwe verordening tot op de letter te analyseren en de NBA te vragen om nadere, expliciete uitleg. "Als SRA hebben we ons altijd op het standpunt gesteld dat regelgeving op maat moet worden gemaakt voor het mkb. De eigenheid van het mkb en de positie en rol van de accountantskantoren in het mkb moeten het ijkpunt zijn voor regelgeving en normstelling voor het mkb-segment."

"Wij pleiten voor het schaalbaar maken van regelgeving voor het mkb door heldere en transparante normen zodat naleefbaarheid en handhaving beter kunnen worden gewaarborgd. Nu wordt het oob-segment weer als meetlat genomen. Dat vind ik kwalijk en dat zullen we in onze reactie op dit NBA-voorstel dan ook duidelijk laten horen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.